Miniszterelnöknek nevezték ki a szaúdi koronaherceget, így védheti a szuverén mentelmi jog a Hasogdzsi-perben

külföld
2022 szeptember 28., 13:11
comments 3

Mohammed bin Szalmán koronaherceget apja, Szalmán király kinevezte Szaúd-Arábia miniszterelnökévé, a posztot eddig ő töltötte be. Szakértők szerint ezzel a kivételes lépéssel valószínűleg képes lesz megvédi a trónörököst abban az amerikai perben, melyben a herceg Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásában játszott állítólagos szerepe is felmerül. A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta bin Szalmán miniszterelnöki posztját.

Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és miniszterelnök
photo_camera Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és miniszterelnök. Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

A kinevezésre minden bizonnyal azért most került sor, mert jövő héten esedékes egy bírósági határidő az Egyesült Államokban. A Biden-kormányzatot egy amerikai bíró arra szólította fel, hogy mérlegelje, Mohammed herceget védi-e a szuverén mentelmi jog a Hasogdzsi menyasszonya, Hatice Cengiz által indított perben. Ilyen védelmet általában egy ország vezetője, például egy miniszterelnök vagy egy király kap. Ezzel valószínűleg elérik azt is, hogy ne lehessen külföldi útjai során letartóztatni.

A herceg tagadja, hogy köze lett volna a gyilkossághoz, amit a szaúdi nagykövetségen követtek el. Az amerikai titkosszolgálat vizsgálata ugyanakkor arra jutott, hogy valószínűleg maga a herceg rendelte el az újságíró megölését. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.