81,1 milliárdos veszteség jött össze az MVM-nél

gazdaság
2022 szeptember 29., 06:16
comments 9

Az MVM Zrt. 81,1 milliárd forint veszteséggel zárta az idei első félévet, míg a tavalyi azonos időszakban 28,3 milliárd forint adózás utáni nyeresége volt - derült ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett konszolidált jelentésből.

Az energetikai szolgáltató a nem auditált adatok alapján az értékesítési árbevételét jelentősen, 1082,3 milliárd forintról 2429,4 milliárd forintra növelte egy év alatt.
A 90 milliárd forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) ugyanakkor 78,5 milliárd forinttal kevesebb a tavalyinál.

Az ugyancsak szerda délután megjelent vállalati közlemény a csökkenő eredményt főképp a lakossági szolgáltatási árak és rendszerhasználati díjak alakulásával magyarázza, hozzátéve, hogy az a 2022. június 30-át követő kormányzati és szabályozói intézkedések eredményeként kompenzálásra kerül az év második felében.

Az MVM Energetika Zrt. budapesti székháza a Szentendrei út 207-209. alatt.
photo_camera Az MVM Energetika Zrt. budapesti székháza a Szentendrei út 207-209. alatt. Fotó: Branstetter Sándor/MTI/MTVA

A bevétel emelkedését a magas energiabeszerzési és a magas versenypiaci értékesítési árak okozták - írták. A jelentésben kitérnek arra, hogy a földgáz és a villamos energia drágulása mellett a forint euróval szembeni árfolyama, valamint az alapanyagok árától függő finanszírozási költségek is befolyásolják a vállalatcsoport eredményességét. Hozzátették, hogy a tevékenységük jelentős része hatósági árszabályozás alá esik, ezért folyamatosan egyeztetnek a kormányzati szervekkel, hogy a feladataikat és a szerződéses kötelezettségeiket teljesíteni tudják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.