A dán királynő megfosztotta négy unokáját hercegi címüktől

külföld
2022 szeptember 29., 07:18
comments 13

II. Margit dán királynő, Európa egyetlen uralkodó királynője nyolc unokája közül négyet megfosztott címétől - jelentette be a palota.

A hivatalos indok szerint szeretné, hogy legkisebb fia, Joachim herceg négy gyereke normálisabb életet élhessen. A palota közlése szerint ugyanúgy járnak el, mint más európai királyi családok, és a lépés a monarchia karcsúsításának is része.

II. Margit dán királynő
photo_camera II. Margit dán királynő Fotó: PHILIP DAVALI/Ritzau Scanpix via AFP

„2023. január 1-jétől Őkirályi Felsége, Joachim herceg leszármazottai csak a Monpezat grófja és grófnője címet használhatják, korábbi címük, a dán hercegi és dán hercegnői cím megszűnik” - áll a királyi palota szerdán kiadott közleményében.

Az 53 éves Joachim hercegnek két házasságból négy gyermeke van: Nikolai, Felix, Henrik és Athena, a legidősebb 23 éves, a legkisebb 10.

„Döntésével őfelsége, a királynő annak a lehetőségét szeretné megteremteni, hogy a négy unoka saját egzisztenciája alakítására koncentrálhasson anélkül, hogy korlátoznák azok a különleges kötelezettségek, amelyeket a királyi házhoz mint intézményhez való hivatalos tartozás jelent” - közölte a palota.

Két olyan királyi unoka, akiket lefokoztak.
photo_camera Két olyan királyi unoka, akiket lefokoztak. Fotó: SERGEI GAPON/Anadolu Agency via AFP
A négy királyi unoka, akiket nem fokoztak le.
photo_camera A négy királyi unoka, akiket nem fokoztak le. Fotó: PHILIP DAVALI/AFP

„A királynő döntése összhangban van hasonló változásokkal, amiket más királyi házak az elmúlt években különböző módon hajtottak végre” - tették hozzá a közleményben. Joachim herceg két legidősebb fiának édesanyja a dán sajtónak azt mondta, hogy „sokkolta” a döntés.

„Ez a semmiből jött. A gyerekek kirekesztve érzik magukat” - mondta Alexandra grófnő a BT nevű, dán napilapnak. „Nem értik, miért veszik el tőlük az identitásukat”.

A királynő másik négy unokája, akik az 54 éves Frederik trónörököstől születtek, megtarthatják címüket, de nagykorúvá válásuk után csak a leendő király, Christian herceg kap majd apanázst - erről 2016-ban döntöttek.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.