Mintegy 200 környezetvédelmi aktivistát gyilkoltak meg tavaly világszerte

környezetvédelem
szeptember 29., 9:08
comments 1

Mintegy kétszáz, a környezetvédelemért és az őslakosok földjének megtartásáért küzdő aktivistát öltek meg világszerte tavaly, a legtöbbet, 54-et Mexikóban - derült ki a Global Witness nevű környezetvédelmi szervezet csütörtökön közzétett jelentéséből.

A gyilkosságok több mint háromnegyedét Latin-Amerikában követték el, Kolumbiában, Brazíliában és Nicaraguában is kétjegyű volt a számuk. Mexikóban is folyamatosan nőtt a gyilkosságok száma az elmúlt három évben.

Csökkentek a számok a Fülöp-szigeteken és Kolumbiában: míg az előbbiben 2020-ban 30 aktivistát öltek meg, tavaly 19-et. A latin-amerikai országban 2020-ban 65 gyilkosság történt, 2021-ben 33. A Kongói Demokratikus Köztársaságból nyolc meggyilkolt aktivistáról tudni, mindannyiukkal a világ utolsó hegyi gorilláinak otthont adó Virunga Nemzeti Parkban végeztek.

Világszerte a legtöbb halálos áldozatot a földviták, az erőforrások fölötti irányításért vívott csaták követelik. A bányákkal kapcsolatos konfliktusok miatt tavaly 27 gyilkosság történt.

A jelentés szerint a valós számok vélhetően magasabbak, több országban ugyanis be sem jelentik az eseteket. A gyilkosságok száma jól láthatóan magasabb a gazdaságilag elmaradottabb országokban és az őslakos közösségekben.

A Global Witness felszólította a kormányokat, helyezzenek nagyobb hangsúlyt az aktivisták védelmét biztosító törvények betartatására, és sürgette az államközi beruházásokkal megbízott vállalatok nagyobb átláthatóságának biztosítását.
Az aktivistáknak és a helyi közösségeknek kulcsszerepük van az ökológiai összeomlás elleni harcban, amelynek élvonalában szintén ők állnak - szögezte le a jelentésben Mike Davis, a szervezet vezetője.
A Global Witness egyik munkatársának, Csut Vutti kambodzsai aktivistának 2012-es meggyilkolása óta tesz közzé évente jelentést a gyilkosságokról. Az eddigi legtöbbet, 227-et 2020-ban jelentették.

(MTI/AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt