Az oroszoknak kémkedhetett egy amerikai orvosházaspár

háború
2022 szeptember 30., 04:28
comments 15

Kémkedés miatt letartóztattak egy amerikai katonai orvost és szintén orvosként dolgozó, de civileket gyógyító feleségét. Az ügyészség szerint mindketten személyes egészségügyi adatokat terveztek megosztani az orosz kormánnyal, amikhez munkahelyüken, a Fort Bragg katonai támaszponton, illetve a baltimore-i Johns Hopking Kórházban fértek hozzá, írja a BBC.

photo_camera Amerikai katonák a Fort Bragg támaszponton Fotó: ALLISON JOYCE/AFP

A vád alapján a civil orvosként dolgozó Anna Gabrielian néhány hónappal ezelőtt, az ukrajnai invázió kezdete után ajánlott segítséget az oroszoknak. Augusztusban egy fedett FBI-ügynöknek azt mondta: az Oroszország iránt érzett hazafias szeretete hajtja, és az sem érdekli, ha emiatt kirúgják vagy börtönbe kell mennie.

Gabrielian azzal kecsegtette az oroszokat, hogy felesége az egészségügyi adatok mellett információkat szerezhet arról is, milyen segítséget nyújt az amerikai hadsereg az ukránoknak. Jamie Lee Henry szintén orosz pártinak mondta magát, saját bevallása szerint még az is felmerült benne, hogy önkéntesnek jelentkezzen az orosz hadseregbe. Ugyanakkor vonakodott az egészségügyi törvény megsértésétől, ellentétben feleségével, akinek ez nem okozott gondot, és augusztus végén át is adott néhány érzékeny adatot.

Ha elítélik őket, legfeljebb öt évet kaphatnak összeesküvésért, de akár tízet az egészségügyi információk szivárogtatásáért.

Jamie Lee Henry azért is ismert, mert ő volt az első aktív amerikai katonai tisztviselő, aki transzneműként coming outolt. A hadsereg 2015-ben engedélyezte számára nevének és nemének hivatalos megváltoztatását. Ebben az évben házasodtak össze.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt