Identitásuk elvesztésétől tartanak a Lettországban élő oroszok

külföld
2022 szeptember 30., 15:03
comments 25

A szombati lett parlamenti választások tovább mélyíthetik a lett többség és az orosz ajkú kisebbség közötti szakadékot. A hét hónapja tartó háború miatt Krisjanis Karins miniszterelnök jobbközép koalíciós kormánya arra törekszik, hogy korlátozza az orosz nyelv használatát a közéletben. A választások tétje, hogy ezek az erőfeszítések milyen mértékben valósulnak meg.

„Mi volt az akadálya annak az elmúlt harminc évben, hogy az oroszul beszélők megtanulják az államnyelvet? Ha nem tetted, nem akarsz a társadalom teljes jogú tagja lenni” – mondta a héten a Reutersnek Rihards Kols, a konzervatív Nemzeti Szövetség párt helyettes vezetője.

"Lettország az én hazám. Orosz az én nyelvem" feliratot tartó tiltakozók egy iskola előtt.
photo_camera „Lettország az én országom, az orosz az én nyelvem” feliratot tartó tiltakozók egy iskola előtt Fotó: GINTS IVUSKANS/AFP

Lettországban évente több tízezer orosz ajkú lakos gyűlik össze egy rigai emlékmű körül május 9-én, hogy megemlékezzen a második világháborúban aratott szovjet győzelemről. Oroszország Ukrajna elleni inváziója után betiltották a gyülekezést, és a főváros központjában álló 84 méteres emlékművet a kormány parancsára buldózerrel szétzúzták.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.