Identitásuk elvesztésétől tartanak a Lettországban élő oroszok

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 szeptember 30., 15:03
comments 25

A szombati lett parlamenti választások tovább mélyíthetik a lett többség és az orosz ajkú kisebbség közötti szakadékot. A hét hónapja tartó háború miatt Krisjanis Karins miniszterelnök jobbközép koalíciós kormánya arra törekszik, hogy korlátozza az orosz nyelv használatát a közéletben. A választások tétje, hogy ezek az erőfeszítések milyen mértékben valósulnak meg.

„Mi volt az akadálya annak az elmúlt harminc évben, hogy az oroszul beszélők megtanulják az államnyelvet? Ha nem tetted, nem akarsz a társadalom teljes jogú tagja lenni” – mondta a héten a Reutersnek Rihards Kols, a konzervatív Nemzeti Szövetség párt helyettes vezetője.

photo_camera „Lettország az én országom, az orosz az én nyelvem” feliratot tartó tiltakozók egy iskola előtt Fotó: GINTS IVUSKANS/AFP

Lettországban évente több tízezer orosz ajkú lakos gyűlik össze egy rigai emlékmű körül május 9-én, hogy megemlékezzen a második világháborúban aratott szovjet győzelemről. Oroszország Ukrajna elleni inváziója után betiltották a gyülekezést, és a főváros központjában álló 84 méteres emlékművet a kormány parancsára buldózerrel szétzúzták.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt