Januártól havi 8000 forint támogatást kér a szülőktől a Madách Imre Gimnázium

oktatás
szeptember 30., 19:08
comments 15

Kényszerhelyzet címmel rakott ki Facebook-posztot a budapesti Madách Imre Gimnázium.

A szülői közösséghez címzett bejegyzésből kiderült: régóta halogatott döntést hozott meg az intézmény, miután megélhetési nehézségek miatt tíz százalék feletti arányban kényszerültek elhagyni az iskolát a tanárok.

„Ezzel elindult a gimnázium szellemi amortizációja, ami a források csökkenésével a tanulási környezet amortizációját is eredményezi” – olvasható a posztban.

photo_camera A VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium polgári engedetlen tanárai 2022. március 16-án

Az iskola továbbra is állami gimnázium marad, a fizetéseket az állam biztosítja, viszont innentől az iskola tanárainak a teljes állásra előírt minimum 22 órán felüli tevékenységét az Alma Mater Madách Imre Gimnázium Alapítvány támogatja a nevelőtestület kérésére. Azaz minden 22 órán felüli tevékenységet, ami „az oda járó diákok épülését, tehetségének gondozását szolgálja”.

„Minden olyan pluszmunkát, ami nélkül az itt dolgozók fizetése ugyanakkora lenne, mintha ezeket nem végeznék el” – írták.

Ilyen tevékenységnek számít:

  • az országos (pl. OKTV) versenyekre való felkészítés, ehhez kapcsolódó felkészítő foglalkozások;
  • próbafeladatsorok összeállítása, javítása, kísérés;
  • házi versenyek (Madách-kupa, Mediterrán koktél) összeállítása, lebonyolítása;
  • C1-es nyelvvizsgára, DSD II német nyelvvizsgára a tanórai keretet meghaladó felkészítés, vizsgáztatás;
  • próbanyelvvizsgák szervezése, a 9. nyelvi előkészítő évfolyam év végi nyelvi szintvizsgája;
  • A tanulók számára rutinszerzési lehetőséget adó próbaérettségik szervezése magyarból, történelemből és matematikából (feladatlapok elkészítése és javítása, szóbeli vizsgáztatás), évfolyamdolgozatok matematikából;
  • kis létszámú – 8 fő alatti – csoportok működtetése.

A felsorolás itt nem ér véget, alább lehet elolvasni a teljes posztot, amiből az is kiderül, hogy a felsorolt tevékenységek nagy részét január 1-jétől az intézmény nem lesz képes ellátni, ha nem érkezik külső forrás.

Az Alma Mater Alapítvány Kuratóriuma így minden tanuló után – a jelenlegi helyzetet figyelembe véve – havi 8000 Ft támogatást kér, ide járó testvérek esetén összesen 12 ezer Ft-ot. Mivel esetleges, hogy a felsoroltak közül éppen melyik tevékenységben érintett a tanuló, ezért az átalány egységes.

A befizetett összeg 20 százalékát a tanulási környezetet érintő amortizáció lassítására (festés, felső ablakok és az üvegfal tisztítása, parkettacsiszolás), a tanulói és tanári terek élhetőbbé tételére, fontos eszközök államilag nem támogatott beszerzése fordítja a gimnázium.

Mint írják:

„Ez az összeg csökkenhet, ha a következő 3 hónapban 50 százalékot meghaladó béremelés lesz (min. 30 százalék béremelés+20 százalék infláció). Megszűnhet, ha elérjük a diplomás átlagbérre vonatkozó 80 százalékos ajánlást, és megvalósul egy igazságos bérrendszer, valamint a működtetési költségek is megnyugtatóak lesznek” – olvasható a posztban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt