Megsarcolják az európai energiacégeket, és kiosztják a pénzt a rászorulók között

eu
2022 szeptember 30., 16:58
comments 4

Pénteken ebben a hónapban már másodszor találkoztak az európai uniós országok energiaügyi miniszterei, Magyarországot ezúttal is Szijjártó Péter külügyminiszter képviselte. Ez is mutatja, hogy mostanság különösen nagy tétje van ezeknek a megbeszéléseknek, hiszen nyugodtabb időkben Steiner Attila, a technológiai minisztérium államtitkára jár ezekre az ülésekre.

A megbeszélés most is arról szólt, hogy mit lehet kezdeni az elszabadult energiaárakkal. 2021 elején még 40-50 euró/MWh óra körül volt az áram ára átlagosan Európában, de mostanában volt óra, amikor 800-1000 euróba került, és az 500 euró körüli ár szinte megszokottá vált. A földgáz 2021 elején 20 euró/MWh óra körüli áron volt kapható Európában, mostanában 180-220 euró között mozog.

A brutális áremelkedés inflációt gerjeszt, megélhetési válságot okoz sok európai polgárnak, rengeteg vállalkozás megmaradását veszélyezteti, és aláássa az európai ipar versenyképességét.

Azért van baj, mert az oroszok nem adnak gázt

A gáz és az áram árának emelkedése szorosan összefügg. A mostani áremelkedéseket a gáz drágulása gerjeszti.

A gáz azért drága Európában, mert kevés van belőle, és nem világos, hogy lesz-e elég minden országnak ezen a télen. Gázhiány azért van, mert Oroszország jelentősen csökkentette az EU-ba irányuló szállításait.

A Gazprom már 2021 nyara óta kevesebb gázt ad el Európának, mint a korábbi években, és idén nyár óta szinte semmit sem. Sokáig technikai nehézségekre hivatkoztak, de mostanra kimondták, hogy ez a bosszú Ukrajna támogatásáért, és az EU által bevezetett, a gázkereskedelmet egyébként nem érintő szankciókért.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.