Bod Péter Ákos: Itt valami filmszakadás van

gazdaság
2022 szeptember 29., 13:41
comments 23
  • Bod Péter Ákost, egykori ipari minisztert és jegybankelnököt, egyetemi tanárt és az MTA doktorát kérdeztük, hogy mekkora bajban lehet a költségvetés.
  • A nyilvános adatok alapján nem érti, hogy miért kellett elrendelni a kiadások befagyasztását a költségvetési intézményeknél.
  • Azt viszont látja, hogy miért van rosszabb állapotban nálunk a költségvetés, mint az európai országok többségében.
  • Az energiaárak befagyasztása elodázta a gazdaság alkalmazkodását az áremelkedésekhez, és a fizetési mérleget is felborította.
  • A kormány vitája az EU-val hozzájárult a forint rendkívüli gyengüléséhez.
  • Az ellentmondásos, zavaros, kapkodásra utaló kormányzati kommunikáció pedig tovább ront az ország helyzetén.

Egy nem nyilvános kormányhatározat alapján kifizetési stopot rendeltek el a napokban a kormányzati intézményeknél. Ez mennyire szokatlan intézkedés?

Mindenképpen szokatlan, a 70-es években történt hasonló, bár akkoriban alapvetően a devizában történő kifizetéseket érintették az intézkedések. A közelmúltból nem tudok felidézni ilyet. Ez nagyon rövid időre szóló, átmeneti megoldás lehet csak. Nem ismerjük a rendeletet, mert nem nyilvános, de ha jól értem, akkor a béreket kifizetik, de az egyéb számlákat félreteszik. Ilyen előfordul cégek életében, hogy fizetési haladékot kérnek, de egy állam esetében ez kétségtelenül szokatlan.

Ha valaki nem fizeti ki a számláit, akkor ez azt jelenti, hogy csődbe ment?

Nem, ez szerződésszegésnek tekinthető inkább, aminek nyomán lehet akár perelni is. Ha jól értem, akkor a rendőrség például kifizeti a rendőrök bérét, de a gumibotgyártó számláit félreteszi, hogy majd később rendezi csak, mondjuk egy hónap múlva.

Akkor fordulhat ez elő, ha likviditási probléma van. Vagyis azt gondolja valaki, hogy most ugyan nincs pénze, de később majd lesz.

De nem értem, ez hogyan fordulhatott elő, mert a magyar államnak van egy folyószámlája, amit hizlalnak az adóbevételek, és ha további likviditásra van szüksége, akkor állampapírokat bocsáthat ki. Tehát elvben meg kellene lenniük a kifizetések fedezetének. Bár mennek fel a kamatok, de azért állampapírok kibocsátásával fel lehetne tölteni a folyószámlát. Ezért a helyzet számomra érthetetlen.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.