Megsarcolják az európai energiacégeket, és kiosztják a pénzt a rászorulók között

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
szeptember 30., 16:58
comments 4

Pénteken ebben a hónapban már másodszor találkoztak az európai uniós országok energiaügyi miniszterei, Magyarországot ezúttal is Szijjártó Péter külügyminiszter képviselte. Ez is mutatja, hogy mostanság különösen nagy tétje van ezeknek a megbeszéléseknek, hiszen nyugodtabb időkben Steiner Attila, a technológiai minisztérium államtitkára jár ezekre az ülésekre.

A megbeszélés most is arról szólt, hogy mit lehet kezdeni az elszabadult energiaárakkal. 2021 elején még 40-50 euró/MWh óra körül volt az áram ára átlagosan Európában, de mostanában volt óra, amikor 800-1000 euróba került, és az 500 euró körüli ár szinte megszokottá vált. A földgáz 2021 elején 20 euró/MWh óra körüli áron volt kapható Európában, mostanában 180-220 euró között mozog.

A brutális áremelkedés inflációt gerjeszt, megélhetési válságot okoz sok európai polgárnak, rengeteg vállalkozás megmaradását veszélyezteti, és aláássa az európai ipar versenyképességét.

Azért van baj, mert az oroszok nem adnak gázt

A gáz és az áram árának emelkedése szorosan összefügg. A mostani áremelkedéseket a gáz drágulása gerjeszti.

A gáz azért drága Európában, mert kevés van belőle, és nem világos, hogy lesz-e elég minden országnak ezen a télen. Gázhiány azért van, mert Oroszország jelentősen csökkentette az EU-ba irányuló szállításait.

A Gazprom már 2021 nyara óta kevesebb gázt ad el Európának, mint a korábbi években, és idén nyár óta szinte semmit sem. Sokáig technikai nehézségekre hivatkoztak, de mostanra kimondták, hogy ez a bosszú Ukrajna támogatásáért, és az EU által bevezetett, a gázkereskedelmet egyébként nem érintő szankciókért.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt