Elindult a népszámlálás

demográfia
2022 október 01., 08:36
comments 24
  • Elindult a 2022-es népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu-n október 1. és 16. között.
  • A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal naponta öt darab, egyenként 100 ezer forintos vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.

0 órakor elindult a nép- és lakásszámlálás, a KSH által 10 évente lebonyolított legnagyobb statisztikai adatgyűjtés. Az egész országban egyszerre, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon végrehajtott adatfelvétel kiterjed minden lakásra és személyre. A népszámlálással részletes képet kaphatunk a népesség nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről.

„A népszámlálás sikerességéhez mindenki közreműködésére szükség van. Csak akkor lehet sikeres az adatgyűjtés, ha mindenki részt vesz benne, azaz kitölti a kérdőívet. A kérdőívek kitöltésével egymásnak segíthetünk, a jövőnket támogathatjuk, határozhatjuk meg. Ezt fejezi ki az idei népszámlálás mottója: Feleljünk, egymásért!” – mondta el Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Október 1. és 16. között mindenki önállóan töltheti ki a népszámlálási kérdőívet a belepes.nepszamlalas2022.hu-n, a postán megkapott felkérőlevélben található belépési kóddal. Ha valaki nem találja a belépési kódot tartalmazó felkérőlevelet, az Ügyfélkapun keresztül tud új belépési kódot igényelni. Aki esetleg elakad a népszámlálási kérdőív önálló kitöltésekor, vagy kérdése merül fel, a nepszamlalas2022.hu-n részletes információkat és válaszokat talál a gyakran ismételt kérdésekre, de felhívhatja az erre a célra létrehozott ingyenes információs telefonszámot (+36-80-080-143) is.

„Az online kitöltés a leggyorsabb és legkényelmesebb módja az egyébként törvény szerint kötelező adatszolgáltatásnak. A kérdőív megválaszolása egy átlagos család esetében körülbelül fél órát vesz igénybe számítógépen vagy bármely, internetkapcsolattal rendelkező mobileszközön. A 2011-es népszámlálás volt az első, amikor már lehetőség volt online válaszadásra is. Az azóta végbement technikai fejlődés, valamint az okoseszközök és az internet mai elterjedtsége lehetővé teszi, hogy idén ez legyen az adatszolgáltatás elsődleges módja” – közölte Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője.

Mindenki, aki október 1. és 16. között online kitölti a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehet részt. Ehhez a kérdőív beküldésekor regisztrálni kell a nyereményjátékra. A KSH az online kitöltés időszaka alatt naponta öt, egyenként 100 ezer forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőívet kitöltő és a nyereményjátékra regisztráló háztartások között. A nyereményjáték részletes szabályzata elérhető a nepszamlalas2022.hu/nyeremenyjatek címen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.