A 2000 eurós becsült leütési ár helyett 7,7 millió euróért kelt el egy kínai váza Párizs mellett

KULTÚRA
október 3., 17:48
comments 3

Átszámítva 3,7 milliárd forintért árvereztek el egy eredetileg legfeljebb 2000 euróra (850 ezer forint) becsült kínai vázát a Párizs melletti Fontainebleau-ben, miután a licitálók úgy gondolták, egy ritka, 18. századi műtárgyért versengenek.

A váza végül 7,7 millió euróért (3,2 milliárd forint) – eladói jutalékkal együtt 9,12 millió euróért – kelt el, közel 4000-szer többért, mint amennyire becsülték a leütési árat.

Az úgynevezett tiencsiuping stílusú porcelánvázát egy Franciaország tengerentúli területein élő asszony ajánlotta fel aukcióra. Az elnevezés „mennyei szférát” jelent, és az edény alakjára utal.

photo_camera Egy tiencsiuping stílusú porcelánváza 2011-ben Hongkongban. Az a váza akkoriban 10-15 millió dollárt ért. Fotó: SONG ZHENPING/Xinhua via AFP

Jean-Pierre Osenat, az Osenat aukciósház tulajdonosa azt mondta, a tulajdonos nem is látta a Bretagne-ból az aukciós házba szállított vázát, ami az elhunyt anyja öröksége volt.

Osenat elmondta, hogy bár az aukciósház szakértői a sárkányokkal és felhőkkel díszített gömbalakú vázát „meglehetősen átlagosnak” nevezték, és azt állapították meg, hogy az a 20. században készült, a licitálók (zömében kínaiak) úgy vélték, hogy egy igen ritka, 18. századi műtárgy került kalapács alá.

Cédric Laborde, az Osenat vezetője elmondta, hogy a váza a katalógusba kerülése után azonnal rendkívüli népszerűségre tett szert, az érdeklődők nagy része kínai volt, és az új tulajdonos is közülük került ki. (Guardian via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt