Hamis engedélyekkel csempészett ukrán gabonát Oroszország a megszállt területekről

háború
2022 október 03., 10:37

Orosz gabonacsempész hajót leplezett le az AP hírügynökség és a PBS „Frontline” című sorozata: a Szíria tulajdonában álló Laodicea nevű hajóról kiderült, hogy legalább 530 millió dollár (230 milliárd forint) értékben csempészett vele gabonát az orosz állam a megszállt ukrán területekről. Az AP szerint a hamis engedélyekkel végrehajtott csempészakcióból szerzett pénzt Putyin hadigépezetébe forgatták.

A hajóra tavaly nyáron figyeltek fel ukrán diplomaták, amikor az Libanonban kötött ki. Akkor arra kérték a libanoni tisztviselőket, hogy foglalják le a hajót, mert a gyanú szerint tízezer tonna lopott árpát és búzát szállít. Moszkva akkor „hamisnak és alaptalannak" nevezte a vádakat, és a libanoni főügyész is a Kreml pártjára állt - írják.

Műholdképen a Laodicea, amin tízezer tonna gabonát csempésztek.
photo_camera Műholdképen a Laodicea, amin tízezer tonna gabonát csempésztek. Forrás: Planet Labs via AP

Az AP műholdképek és rádióadatok segítségével követte nyomon azt a három tucat hajót, amely az oroszok által megszállt ukrán területekről gabonát szállított Törökország, Szíria, Libanon és más országok kikötőibe. A riporterek átnézték a szállítási jegyzékeket, közösségimédia-bejegyzéseket vizsgáltak, interjúkat készítettek gabona termelőkkel, szállítmányozókkal és vállalati tisztviselőkkel.

Jogi szakértők szerint az ügy háborús bűncselekménynek minősülhet, mert az oroszoknak a megszállt területeken is kötelességük gondoskodni a civilekről. David Crane veterán ügyész szerint ez „egyszerű fosztogatás, ami nemzetközi katonai jogot is sért".

Eközben az orosz hadsereg tüzérségi és légi csapásokkal támadta meg a még Ukrajna ellenőrzése alatt álló farmokat, gabonasilókat és hajózási létesítményeket - ezzel megsemmisítve az ország élelmiszer tartalékainak jelentős részét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.