Ipsos: Csak a magyarok 10 százaléka bízik benne, hogy a legjobb ellátást kapja a magyar egészségügyben

Egészségügy
2022 október 03., 13:16
comments 3

Nagyon érdekes és egyben elképesztően lehangoló kutatást közölt az Ipsos piac- és közvélemény-kutató cég arról, hogy mit gondolnak a magyarok az egészségügyi rendszerről. Ebből kiderül, hogy a magyarok 70 százaléka nem bízik benne, hogy a lehető legjobb ellátást kapná a magyar állami egészségügyben, és mindössze 8 százalék gondolja úgy, hogy az egészségügy helyzete javulni fog a jövőben.

Az Ipsos 34 országban mérte fel, hogy a lakosság mit gondol a saját egészségügyi rendszeréről. A 34 országban több nyugat-európai és angolszász ország mellett olyan országok is szerepelnek, mint az Egyesült arab Emírségek, Thaiföld vagy Brazília. A 34 országból Magyarország több kérdésben is a legelkeserítőbb választ adta az egészségügy megítéléséről szóló kérdésekre.

Az Ipsos felmérése arról, hogy a válaszadók hány százaléka ért egyet az állítással, hogy a lehető legjobb ellátást kapná az állami egészségügyi rendszerben. A kék oszlop jelzi azok arányát, akik egyetértenek ezzel az állítással, a piros azokét, akik nem.
photo_camera Az Ipsos felmérése arról, hogy a válaszadók hány százaléka ért egyet az állítással, hogy a lehető legjobb ellátást kapná az állami egészségügyi rendszerben. A kék oszlop jelzi azok arányát, akik egyetértenek ezzel az állítással, a piros azokét, akik nem. Grafika: Ipsos

A magyar válaszadók 53 százaléka szerint a családja csak gyenge minőségű ellátáshoz férne hozzá az egészségügyben, és csak 15 százalék gondolja úgy, hogy mindenkit egyenlő ellátásban részesítenek az országban.Mindkét kérdésben 34 ország közül a legrosszabb véleményt a magyarok mondták. Emellett a magyar válaszadók 83 százaléka ért egyet az állítással, hogy sokan nem engedhetik meg az országban a minőségi ellátást. Ebben a kérdésben a még mindig hatalmas vagyoni és faji egyenlőtlenségek jellemezte Dél-Afrikában jött ki valamivel rosszabb eredmény (ott a válaszadók 85 százaléka értett egyet az állítással). A magyarok 76 százaléka azzal az állítással is egyetért, hogy az egészségügyi rendszer túlterhelt, ebben is a legrosszabbak között van Magyarország. 86 százalék szerint túl sokat kell várni, hogy orvosi ellátást kapjon valaki Magyarországon, 51 százalék szerint pedig nagyon nehéz időpontot kapni a körzeti orvoshoz.

Ez utóbbi kérdésben mondjuk saját rendszerükről rosszabb véleménnyel vannak a portugálok, 87 százalékuk szerint túlterhelt a portugál egészségügy, viszont 91 százalékuk bízik benne, hogy a lehető legjobb ellátást kapja, ha kórházba került. A felmérésben Magyarország mellett még két kelet-európai uniós tagállam szerepel, Lengyelország és Románia. Az ottani válaszadók is eléggé lesújtó véleménnyel vannak az egészségügyi rendszerükről, de azért a magyarokat nem tudják lekörözni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.