Litvánia befogadná a mozgósítás elől menekülő krími tatárokat

háború
2022 október 03., 12:42

Litvánia Kijev kérésére kész beengedni az országba hadköteles krími tatárokat, ha van ukrán állampolgárságuk, és a határon ukrán útlevelet mutatnak fel – közölte Rustamas Liubajevas, a belügyminisztérium határvédelmi szolgálatának vezetője.

Az oroszok a Krímben, amit 2014-ben szálltak meg, már kényszersorozzák az ukránokat. Ez a felvétel szeptember 27-én készült Szevasztopolban, ahol a jelentések szerint 2000 embert soroztak be a „részleges” mozgósítással.
photo_camera Az oroszok a Krímben, amit 2014-ben szálltak meg, már kényszersorozzák az ukránokat. Ez a felvétel szeptember 27-én készült Szevasztopolban, ahol a jelentések szerint 2000 embert soroztak be a „részleges” mozgósítással. Fotó: STRINGER/AFP

A krími lakosok két útlevéllel (az Oroszországi Föderáció és Ukrajna által kiadott okmánnyal) rendelkezhetnek.

„Készek vagyunk befogadni azokat a krími tatárokat, akik elmenekülnek a rájuk nézve törvénytelen orosz mozgósítás elől”, a befogadás feltétele az ukrán állampolgárság és ukrán útlevél – mondta a litván illetékes.

Kijev arra kérte a balti államok és Lengyelország meg Grúzia hatóságait, hogy az orosz mozgósítás elől menekülő krími tatárokat engedjék be az országukba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.