Megszökhetett a házi őrizetből a háború ellen élő adásban tiltakozó orosz tévés

külföld
2022 október 03., 17:24
comments 6

Felkerült a körözött személyek listájára Oroszországban Marina Ovszjannyikova, az orosz állami tévé korábbi szerkesztője - írja a Guardian. Ovszjannyikova eddig házi őrizetben volt, a körözése tehát azt jelentheti, hogy valahogy sikerült megszöknie.

Ovszjannyikova nevét márciusban ismerte meg a világ, amikor az állami 1-es csatornán élő adásban tiltakozott az ukrajnai háború ellen. Az ukrán születésű szerkesztő a hírolvasó mögé állt egy transzparenssel, amelyen az volt olvasható: NO WAR. Állítsátok meg a háborút. Ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek. Oroszok a háború ellen.”

link Forrás

A szerkesztőt az akciójáért végül csak 30 ezer rubel pénzbírságra büntették, miután 14 órán keresztül kihallgatták. Viszont továbbra is tüntetett a háború ellen, a nyáron például egy "Putyin egy gyilkos, a katonái fasiszták" feliratú transzparenssel vonult ki a Moszkva folyó partjára, a Krem-el szembe. Augusztusban őrizetbe vették és megvádolták azzal, hogy hamis híreket terjeszt a háborúról különleges katonai műveletről. Házi őrizetbe helyezték addig, amíg ítélet születik az ügyében, ha pedig bűnösnek találják, akár 10 év börtönt is kaphat.

Ovszjannyikova szintén az állami propagandamédiában dolgozó volt férje a hétvégén jelentette be, hogy ex-felesége a lányukkal együtt megszökött a házi őrizetből, hétfőn pedig a belügyminisztérium körözött szökevények listájára is fölkerült. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.