Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

TUDOMÁNY
október 3., 10:13
comments 1

A 2022-es orvosi-élettani Nobel-díjat a svéd Svante Pääbo kapja az evolúciós genetika területén elért eredményeiért, jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

A 67 éves svéd tudósnak a neandervölgyi ember genomjának szekvenálásáért és a paleogenomika tudományterületének megalapításáért ítélték oda az elismerést - írták a közleményben. Paabo kutatása kimutatta, hogy a neandervölgyi és gyenyiszovai ember között keveredés volt.

photo_camera Svante Pääbo 2015-ben. Fotó: STEVE JENNINGS/AFP

Idén az esélyesek közé sorolták Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét is.

Az orvostudományi díj a Nobel-díj bejelentések hetét nyitotta meg. Kedden a fizikai, szerdán a kémiai, csütörtökön pedig az irodalmi díj győztesét jelentik be. A 2022-es Nobel-békedíjat pénteken, a közgazdasági díjat pedig október 10-én hirdetik ki.

A kitüntetett 10 millió svéd koronát (375 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. (AP News)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt