A német külügyminiszter elment Varsóba, hogy elmondja a lengyeleknek: nem fizetik ki nekik a GDP-jük harmadát

diplomácia
október 4., 16:09
comments 3
photo_camera Annalena Baerbock, Németország (elöl) és Zbigniew Rau, Lengyelország külügyminisztere (hátul) a varsói sajtótájékoztatón Fotó: ARTUR WIDAK/Anadolu Agency via AFP

Lengyelországi látogatásának második napján Annalena Baerbock német külügyminiszter lengyel kollégájával tárgyalt. Elmondta, a német kormány lezártnak tekinti a második világháborús jóvátétel kérdését.

A lengyel kormány szeptember elején, a német megszállás évfordulójára időzítve terjesztett elő egy jelentést, amelyben a második világháborús német invázió által okozott anyagi károkról számolt be. A jelentés alapján a lengyelek 1300 milliárd dollárnyi – a német GDP harmadának megfelelő összegű – jóvátételt követeltek (nem először), majd a hét elején Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter hivatalos kérelmet is aláírt a második világháborús jóvátételi tárgyalások megkezdéséről.

A szeptemberi jelentésre aznap reagált a német szövetségi kormány: Lengyelország „már régen, 1953-ban lemondott minden további jóvátételről, és ezt a döntést többször megerősítette”, írta akkor a külügyminisztérium szóvivője. Szerinte a jóvátételi ügyek lezárása a mai európai rend alapköve, mindemellett Németország továbbra is vállalja a második világháborúért viselt „erkölcsi és politikai felelősségét”.

Annalena Baerbock varsói látogatásán megerősítette, lezártnak tekinti a kérdést. Mindemellett részt vett a Varsói Biztonsági Fórumon is, ahol a háború ukrajnai következményeiről tartottak megbeszélést, valamint a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy Németország Ukrajnát és Kelet-Európát is támogatja. (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt