A német külügyminiszter elment Varsóba, hogy elmondja a lengyeleknek: nem fizetik ki nekik a GDP-jük harmadát

diplomácia
2022 október 04., 16:09
Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere és Zbigniew Rau, Lengyelország külügyminisztere 2022 október 4-én Varsóban
photo_camera Annalena Baerbock, Németország (elöl) és Zbigniew Rau, Lengyelország külügyminisztere (hátul) a varsói sajtótájékoztatón Fotó: ARTUR WIDAK/Anadolu Agency via AFP

Lengyelországi látogatásának második napján Annalena Baerbock német külügyminiszter lengyel kollégájával tárgyalt. Elmondta, a német kormány lezártnak tekinti a második világháborús jóvátétel kérdését.

A lengyel kormány szeptember elején, a német megszállás évfordulójára időzítve terjesztett elő egy jelentést, amelyben a második világháborús német invázió által okozott anyagi károkról számolt be. A jelentés alapján a lengyelek 1300 milliárd dollárnyi – a német GDP harmadának megfelelő összegű – jóvátételt követeltek (nem először), majd a hét elején Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter hivatalos kérelmet is aláírt a második világháborús jóvátételi tárgyalások megkezdéséről.

A szeptemberi jelentésre aznap reagált a német szövetségi kormány: Lengyelország „már régen, 1953-ban lemondott minden további jóvátételről, és ezt a döntést többször megerősítette”, írta akkor a külügyminisztérium szóvivője. Szerinte a jóvátételi ügyek lezárása a mai európai rend alapköve, mindemellett Németország továbbra is vállalja a második világháborúért viselt „erkölcsi és politikai felelősségét”.

Annalena Baerbock varsói látogatásán megerősítette, lezártnak tekinti a kérdést. Mindemellett részt vett a Varsói Biztonsági Fórumon is, ahol a háború ukrajnai következményeiről tartottak megbeszélést, valamint a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy Németország Ukrajnát és Kelet-Európát is támogatja. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.