Durván elszállhatnak a temetkezési költségek

gazdaság
2022 október 04., 14:11
comments 7

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

A kegyeleti magánvállalkozások és önkormányzati cégek egyre nehezebb helyzetben vannak. Az ársapkás 480-as üzemanyagár helyett a kereskedelmi – nagyjából 780 forintos – árat kell kifizetniük. Az energiaárak miatt is sokan aggódnak, főleg a hamvasztásos temetkezés gázköltségei miatt, hiszen vannak, akik nem kötöttek hosszú távú szerződést az energiaszolgáltatókkal, ezért kénytelenek egyre többet fizetni.

Mindez az árakon csak decemberben lesz látható, mivel a szektorra vonatkozó 1999-es törvény szerint:

A hamvasztóüzem köteles az adott következő naptári félévre vonatkozó hamvasztási, valamint a hamvasztással kapcsolatos egyéb szolgáltatási árait, így különösen a kilométerenkénti szállítási díjat, az általa forgalmazott hamvasztó koporsó, urna és urnabetét árait december 1-jéig és június 1-jéig közzétenni. A közzétett árak minden temetkezési szolgáltatóra egységesen alkalmazandóak.

Tehát hiába növekedtek drasztikusan a vállalkozások kiadásai, legközelebb december 1-jén igazíthatják az árakat a megváltozott gazdasági környezethez. Emiatt sokszor nagyon magas árakat adnak meg, hiszen próbálnak fél évre előre számolni.

A temetkezési szektor vállalkozásainak képviselői egyeztetésbe kezdtek. Szeretnének segítséget kérni a kormánytól, mivel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szeptemberben javasolt támogatást az energiaintenzív ágazatokban működő kis- és vállalatoknak. Ez csak a hazai gyártó és termelőszolgáltatókra vonatkozott, a szolgáltatókra nem.

„Azt szeretnék elérni, hogy legalább a nagy gázigényű krematóriumokat vonják be a kkv-knak abba a körébe, amik kormányzati segítséget kapnak, vagy oldják fel az évi kétszeri árkorrekcióra vonatkozó korlátozást” – mondta Palkovics Katalin.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.