Észak-Korea átlőtt Japán fölött

külföld
2022 október 04., 04:23
comments 2

"Észak-Korea a jelek szerint rakétát indított. Kérjük keressenek menedéket épületekben vagy a föld alatt" - adott ki ritka figyelmeztetést helyi idő szerint kedd reggel 7:29-kor (magyar idő szerint 0:29-kor) a japán kormány.

Kisida Fumio Japán miniszterelnök a tévében jelentette be, hogy Észak-Korea átlőtt egy rakétát Japán fölött.
photo_camera Kisida Fumio Japán miniszterelnök a tévében jelentette be, hogy Észak-Korea átlőtt egy rakétát Japán fölött. Fotó: RYOICHIRO KIDA/The Yomiuri Shimbun via AFP

A gyanú szerint Észak-Korea egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelhetett.

A japán hatóságok szerint a rakéta a japán partoktól háromezer kilométernyire hullhatott a Csendes-óceánba. Az incidens semmilyen kárt nem okozott Japánban. Kisida Fumio japán miniszterelnök ennek ellenére élesen bírálta Észak-Koreát a történtekért, mert a rakétakísérlet szerinte "erőszakos viselkedésük" bizonyítéka. Mivel a rakétakísérletet szándékos eszkalációként értékelte, Össze is hívta a japán nemzetbiztonsági tanácsot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vonatkozó határozatai tiltják, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákkal vagy atomfegyverekkel kísérletezzen, de a szankciók ellenére is elég gyakran lövöldözi rakétákkal a tengert. Az azonban rendkívül ritka, hogy a rakétáit átlője Japán felett - a más országok légterében végzett rakétakísérletek a BT határozataitól függetlenül is tiltottnak számítanak. Észak-Korea a korábbi rakétakísérletei során rakétáit jellemzően magas pályára állította, így azok nem érték el Japánt, pláne nem repültek el fölötte.

Japán polgár nézi feszülten a híreket, amiben éppen egy észak-koreai rakétakísérlet képeit mutatják.
photo_camera Japán polgár nézi feszülten a híreket, amiben éppen egy észak-koreai rakétakísérlet képeit mutatják. Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

A most választott röppálya bár sérti a nemzetközi normákat, egyben lehetőséget adott az észak-koreai rakétatudósoknak, hogy valósabb körülmények közötti teszten gyűjtsenek adatokat rakétájuk működéséről.

A mostani rendhagyó kísérlet amúgy már az ötödik volt egy héten belül, vasárnap két észak-koreai rakéta pottyant a Japán-tengerbe még a japán partok előtt, de már az ország kizárólagos gazdasági zónájában. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.