Gazprom-hitel, uniós pénzek, kamatemelés, világbéke – mindig mástól várható a forinterősödés, egyelőre hiába

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 október 04., 12:55
comments 2

Hétfő délutántól kedd délutánig 426 forintról 417 forint környékére „erősödött” az euró árfolyama, miután Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette: sikerült megállapodni a Gazprommal az orosz szállítások halasztott fizetéséről. „Ez egyrészt likviditási szempontból pozitív, másrészt érdemben javíthatja a magyar fizetési mérleg egyenlegét, vagyis rövid távon pozitív a forint szempontjából” – írta elemzésében a Portfolio.

Nagy Márton szerint a lépéstől a forint gyengülésének megállítása is várható. A forint ugyanis a gáz árának emelkedésével párhuzamosan gyengült idén. Az összefüggés ott van, hogy az MVM-nek egyre több eurót kellett vásárolnia, hogy kifizesse a gázszámlákat, és ahogy egyre nagyobb tételben adott el forintot, úgy lett drágább a közös európai pénz. Tehát összességében a Gazprom által adott halasztott fizetés javítja a költségvetés egyensúlyát, és ezt forinterősödéssel díjazták a piacok.

A kormány két-három legyet is üthetne egy csapásra: továbbra is lehet elég gáz a rezsicsökkentés-csökkentéshez, stabilabb a büdzsé, illetve relatíve erősebb a forint.

photo_camera Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt