Szavazott az Európai Parlament, 2024-től jön az egységes USB-C típusú telefontöltő

eu
2022 október 04., 17:32
comments 21

602 igen és 13 nem szavazattal elfogadta az Európai Parlament (EP) azt az új jogszabályt, amely szerint 2024-től minden telefontöltőnek egységesnek kell lennie. Mostantól minden készüléket – az iPhone-okat is – úgy kell legyártani, hogy USB-C típusú töltővel is fel lehessen tölteni azokat. A szabályozásról már nyáron megegyezett az EP és az Európai Unió Tanácsa.

A telefontöltők az Európai Bizottság szerint évente 11-13 ezer tonna elektromos és elektronikai hulladékot termelnek. A szabályozástól a szennyezés drasztikus csökkenését várják. A Bizottság szerint a döntés évente 250 millió eurós megtakarítást is jelenthet.

A döntés vonatkozik a telefonokra, táblagépekre, digitális fényképezőgépekre, hangszórókra, billentyűzetekre, egerekre, fejhallgatókra, fülhallgatókra és laptopokra is.

Az irányelvet a Tanácsnak kell elfogadnia, hogy a szabály hatályba léphessen. A tagállamoknak egy évük lesz, hogy átültessék a szabályozást. A hatályba lépés előtt forgalomba hozott termékekre nem lesznek érvényesek a kritériumok. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.