5600 lakástűzben 58 ember halt meg idén

belföld
2022 október 05., 13:11
comments 1

A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket, írja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Szeptember végéig 5592 lakástűzben 58 ember halt meg, 443 megsérült.

photo_camera Egy II. kerületi családi ház oltása szeptember 27-én Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 64 év, a legfiatalabb 28, a legidősebb 102 éves volt. Mint látható, a leggyakrabban idős emberek válnak a tűzesetek áldozatává, mivel halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be, mire észlelik a tüzet.

További, az idei lakástüzekkel kapcsolatos adatok:

  • Az égő épületekből 310 embert mentettek ki a tűzoltók.
  • A tűz eloltása átlagosan negyven percet vett igénybe.
  • A leghosszabb oltás 13 órán át tartott. Az eset áprilisban történt Pécsen, ahol egy garázsról a fölötte lévő társasházi lakásokra is átterjedt a tűz.
  • A lakástüzek 38 százalékát 10 percen belül oltják el.
  • Az épületekben összesen 84 ezer négyzetméternyi terület lett a lángok martaléka
  • 704 alkalommal a kéményben keletkezett tűz.
  • Elektromos problémák, nyílt láng használata, fűtési hiba, főzés, dohányzás - ezek a lakástüzek leggyakoribb okai.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy magánszemélyeknek ingyenes a kéményseprés, családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetés után megy ki a kéményseprő. Ezt a katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat, 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 9-en pedig életüket vesztették.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt