Két ókori mellszobrot vert le egy zavartan viselkedő ötvenes egy vatikáni múzeumban

külföld
2022 október 05., 19:46

Egy ötvenes éveiben járó, zavartan viselkedő férfi két ókori mellszobrot döntött le szerdán a vatikáni Chiaramonti múzeumban, írja a Reuters. Az elkövetőt a személyzet állította meg, átadták a rendőrségnek, letartóztatták.

A szobrokban közepes kár keletkezett, helyreállításukon restaurátorok dolgoznak. A közösségi média képein látható a pusztítás nyoma, valamint kék ingben térdelve az elkövető.

link Forrás

Az 1807-ben alapított Chiaramontiban főleg mellszobrok vannak, nevét VII. Piuszról kapta.

A vatikáni műkincsek elleni leghírhedtebb támadást egy magyar férfi, az 1972-ben 33 éves Tóth László követte el. Az Ausztráliában, majd Rómában élő geológus Jézusként akarta magát elismertetni VI. Pál pápával. Végül „én vagyok a feltámadott Jézus Krisztus” kiáltással rontott a Pietának a Szent Péter-bazilikában, és 15 kalapácscsapást mért rá. A látogatók fogták el, Ausztráliába toloncolták, 2012-ben, 74 évesen halt meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.