A IMF igazgatója szerint a világ egyre instabilabb

gazdaság
október 6., 15:58
comments 2

Alapjaiban változik meg a világ, romlanak a nemzetközi kapcsolatok, és egyre több természeti katasztrófára számíthatunk. Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója a növekvő recessziós kockázatokról beszélt a washingtoni székhelyű IMF éves találkozója előtt.

photo_camera Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója. Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

A világjárvány, az orosz-ukrán háború és az éghajlati katasztrófák súlyos hatásainak kezelését nehezíti a globális megosztottság. Az IMF csökkenti jövő évi növekedési előrejelzéseit, mivel „a globális gazdaságban alapvető elmozdulást” tapasztalnak. Georgieva szerint az elmúlt évtizedekhez képest a világkereskedelem egyre kiszámíthatatlanabb. A nemzetközi együttműködések korábbi keretei szétesőben vannak.

Olyan világ jön, „amelyben bármely ország könnyebben és nagyobb eséllyel kerülhet le a pályáról” – mondta az IMF vezetője. A valutaalap eddig már háromszor módosította lefelé növekedési előrejelzéseit. „Ahogy azt a jövőheti, legfrissebb világgazdasági kitekintésünkből látni fogják, a jövő évi növekedést leminősítettük” – mondta Georgieva, hozzátéve, hogy a recesszió kockázata egyre nagyobb. „Még ha növekedés is lesz, recessziónak fog tűnni a csökkenő reáljövedelmek és az emelkedő árak miatt.” (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt