A IMF igazgatója szerint a világ egyre instabilabb

gazdaság
2022 október 06., 17:58

Alapjaiban változik meg a világ, romlanak a nemzetközi kapcsolatok, és egyre több természeti katasztrófára számíthatunk. Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója a növekvő recessziós kockázatokról beszélt a washingtoni székhelyű IMF éves találkozója előtt.

photo_camera Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója. Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

A világjárvány, az orosz-ukrán háború és az éghajlati katasztrófák súlyos hatásainak kezelését nehezíti a globális megosztottság. Az IMF csökkenti jövő évi növekedési előrejelzéseit, mivel „a globális gazdaságban alapvető elmozdulást” tapasztalnak. Georgieva szerint az elmúlt évtizedekhez képest a világkereskedelem egyre kiszámíthatatlanabb. A nemzetközi együttműködések korábbi keretei szétesőben vannak.

Olyan világ jön, „amelyben bármely ország könnyebben és nagyobb eséllyel kerülhet le a pályáról” – mondta az IMF vezetője. A valutaalap eddig már háromszor módosította lefelé növekedési előrejelzéseit. „Ahogy azt a jövőheti, legfrissebb világgazdasági kitekintésünkből látni fogják, a jövő évi növekedést leminősítettük” – mondta Georgieva, hozzátéve, hogy a recesszió kockázata egyre nagyobb. „Még ha növekedés is lesz, recessziónak fog tűnni a csökkenő reáljövedelmek és az emelkedő árak miatt.” (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.