Annie Ernaux az idei irodalmi Nobel-díjas

irodalom
2022 október 06., 11:03
comments 6

Csütörtök kora délután jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, hogy 2022-ben Annie Ernaux kapja meg az irodalmi Nobel-díjat.

photo_camera Fotó: HORST GALUSCHKA/dpa Picture-Alliance via AFP

A 82 éves Ernaux igazán az önéletrajzi műveivel vált ismertté, bár francia nyelvterületen kívül csak viszonylag későn futott be, magyarul is csak nemrég jelent meg először regénye, az Évek. Az önéletrajz nála mindig társadalmi perspektívából jelenik meg: sosem a személyes történetek vannak előtérben, hanem közösségek, generációk, egy nemzet közös történetét írja meg az egyéni élettörténeten keresztül. Egy személyes, női sors folyik egybe a francia társadalom 20. századi történetével, mindez nagyon letisztult, erőteljes nyelven megírva. Az Esemény című regényéből film is készült, amit nemrég Magyarországon is bemutattak.

Indoklásában a bizottság azt emelte ki, hogy Ernaux nagy bátorsággal és metsző éleslátással írja le az osztályhelyzet okozta gyötrelmeket, a szégyent, a megaláztatást, a féltékenységet és az arra való képtelenséget, hogy felismerjük, kik vagyunk valójában, csodálatra méltó és maradandó művet alkotva.

A bejelentés után az Akadémia titkára, Mats Malm közölte, hogy még nem tudták elérni az írónőt, de azt gyanítják, hogy hamarosan értesülni fog a hírről.

A díj odaítélését minden évben komoly találgatások előzik meg, és a fogadóirodák évek óta olyan szerzőket emlegetnek az esélyesek között, mint Salman Rushide, Ngũgĩ wa Thiong’o, Murakami Haruki, Stephen King vagy éppen Nádas Péter, de Ernaux is a rendszeresen emlegetett nevek között volt, így idén nem okozott akkora meglepetést a Nobel-bizottság, mint az elmúlt években többször is.

link Forrás

A díjat a Svéd Akadémia 18 tagú bizottsága ítéli oda, de ezt egy hosszabb folyamat előzi meg: első körben az irodalmi Nobel-bizottság négy vagy öt tagja több száz embert (egykori díjazottakat, ismert kutatókat, tanárokat, más akadémiák tagjait) keres meg, hogy javasoljanak jelöltet, majd a bizottság a beérkező nevekből (melyeket 50 évre titkosítanak) kiválogat 15-20 nevet, ezt később öt névre szűkítik, és ezeket bocsátják az akadémia 18 tagja elé szeptemberben. Csak az kaphatja meg a díjat, aki legalább a szavazatok felét megszerezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.