Észak-Korea két újabb rakétát indított el a Japán-tenger felé

külföld
október 6., 6:12
comments 1

Észak-Korea két rövid hatósugarú rakétát indított el a Japán-tenger irányába, alig két nappal legutóbbi kísérlete után, amikor két löveget már kilőttek a szigetország irányába. A hírről Dél-Korea kormányának tájékoztatási hivatala számolt be csütörtök reggel.

A vezérkari vezetés szerint a ballisztikus tölteteket egyértelműen Phenjan térségéből bocsátották fel.

Mind az Egyesült Államok, mind a NATO elítélte a kísérletet, ami szembemegy az ENSZ határozataival is - azok tiltják ugyanis a ballisztikus rakéták tesztelését, akármilyen hatótávolságról legyen is szó, kivált ha nukleáris robbanófej hordozására alkalmasak.

A keddihez hasonló eset, amikor közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki a tengerre az észak-koreaiak, 2017-ben fordult elő. Akkor nukleáris fegyverkísérlet követte a kilövéseket.

A kilövés téma volt az ENSZ Biztonsági Tanácsa New York-i rendkívüli ülésén is.

A kínai ENSZ-nagykövet helyettese, Geng Suang az Egyesült Államokat tette felelőssé Észak-Korea magatartásáért, mert Washington nem reagált megfelelően az ország atomfegyver-mentesítési intézkedéseire. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield szerint Észak-Korea a Biztonsági Tanács tétlensége miatt bátorodott fel a cselekvésre, de leszögezte, hogy az amerikai kormány továbbra is kész tárgyalni Phenjannal. Thomas-Greenfield később felszólította Észak-Koreát, hogy fejezze be a katonai provokációt, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az észak-koreai külügyminisztérium közleményben bírálta az Egyesült Államokat, mert jogos ellenintézkedéseit a Koreai-félszigeten minden ok nélkül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé cipeli. A rakétatesztről nem tettek említést.

Phenjan azzal vádolja Washingtont, hogy fenyegeti a térség stabilitását azzal, hogy a félsziget előtti vizekre vezényelte a Ronald Reagan repülőgép-hordozót.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea szerdán négy föld-föld rakétát indított a Japán-tenger felé, mintegy jelezve, hogy készek reagálni bármilyen agresszióra, ami Észak-Korea felől érkezik. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt