Franciaországban áramjelentésekkel egészítik ki a tévés időjárás-jelentéseket

külföld
október 6., 7:46
comments 3
photo_camera Mindennapi spórolásra kérik az embereket Franciaországban is Fotó: JONATHAN RAA/NurPhoto via AFP

Franciaországban a megszokott televíziós időjárás-jelentések a télen várható energiaválság miatt áram-jelentésekkel egészülnek ki - írja a Le Parisien napilapra hivatkozva az AFP francia hírügynökség és az MTI. Az áramjelentések az ország energiahálózat-terhelésének aktuális állapotát fogják mutatni.

Az újítás része a francia nemzeti energiamegtakarítási tervnek, amivel még több embert szeretnének rábírni a spórolásra. A kormány reményei szerint az áramfelhasználás lakossági szintű csökkenésével ugyanis lehetővé válhat, hogy az áramszolgáltatások zavartalanul működjenek a téli időszakban is.

Az időjárás-jelentés után a nézők zöld, sárga vagy piros jelzéseket látnak majd a tévéképernyőkön: zöld jelzésnél az ország adott térségében az áramfelhasználás kiegyensúlyozott, sárga jelzés esetében terhelt, vörös jelzésnél pedig ellátási zavarokra, áramkimaradásokra kell számítani. Vészhelyzet esetében akár az áramfogyasztást is korlátozhatják, ami azt jelentené, hogy megkérik a fogyasztókat a fogyasztás csökkentésére reggel 8 és 12 óra, valamint 18 és 20 óra között.

Az áramhálózat állapotát az RTE francia áramszolgáltató is feltünteti honlapján, „ökoWatt” jeligével.

Franciaországban az áramellátási problémák egyik eredője, hogy az ország 56 atomerőművének nagyjából fele karbantartás miatt nem üzemel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt