Kövér László nehezen viseli, hogy valakik rögeszméket és ideológiai dogmákat akarnak ráerőltetni

POLITIKA
2022 október 06., 09:18
comments 28
Kövér László házelnök az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. október 3-án
photo_camera Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 3-án Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

„Még mindig több előnye van Magyarország számára az uniós tagságnak, mint hátránya, de az arányok jelentősen romlottak” - nyilatkozta Kövér László a nyomtatott Hetek hetilap honlapjának adott rövid interjújában csütörtök.

Az Országgyűlés elnöke azért kapta meg ezt a kérdést, mert öt évvel korábban ugyanitt arról beszélt, hogy ugyan az uniós tagságnak több előnye van mint hátránya, de öt-tíz év múlva már nem biztos, hogy ez lesz a helyzet.

Kövér az előnyök között említette, hogy Magyarország folytatta a felzárkózást az Európai Unió teljesítményének átlagához, viszont közben a politikai helyzet jelentősen romlott.

„Brutális erőpolitika zajlik Magyarországgal szemben, rögeszméket, ideológiai dogmákat akarnak ránk kényszeríteni, aminek – ha nem állnánk ellen –, nagyon súlyos társadalmi következményei lennének”

– fogalmazott meg univerzális megállapításokat a házelnök, aki szerint az uniós pénzek visszatartásával nyílt önkényt, sőt útonállást követ el az Európai Unió. Kövér szerint minimum 50 százalék esély van arra, hogy a lengyel választásokig a Magyarországnak járó pénzeket visszatartják majd.

Kövér szerint nem volt más lehetőség 2019-ben, mint Ursula von der Leyent támogatni bizottsági elnökként, mert a többi lehetőség még rosszabb volt.

A házelnök, valamelyest eltérve a kormánypárti médiában hangoztatott fősodortól, arról is beszélt az interjúban, hogy a tanárok fizetésének emelése nem függvénye az uniós helyreállítási alapról szóló megállapodásnak: „A tanárok bérét ma is emeljük, és a jövőben is emelni fogjuk. Ha megkapjuk Brüsszeltől a pénzünket, akkor gyorsabban, ha nem, akkor lassabban.”

A háború ügyében Kövértől megkérdezték, hogy ha már a nemzeti szuverenitás olyan fontos, talán nem-e a saját országuk integritásáért küzdő ukránokat illene támogatnia. Erre így felelt:

„Óvatosan kell válaszolnom a kérdésére, de mi van akkor, ha a birodalomépítési politika valójában nyugatról keletre zajlik, és Ukrajna újabb reménybeli tartománya az Euroatlanti Birodalomnak? Ennek legalább akkora relevanciája van, ki-ki döntse el, hogy melyik olvasat szimpatikusabb neki.”

Az elnök szerint a háborút ugyan Oroszország indította, de „vannak Oroszországnak legitim biztonsági igényei”, amelyeket figyelmen kívül hagyni nukleáris nagyhatalomként óriási hiba lenne. (Hetek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.