Orosz űrhajósnővel a fedélzetén indult az ISS-re az amerikai SpaceX űrhajója

űr
2022 október 06., 19:46
comments 9
Jobbról balra: kozmonauta Anna Kikina, NASA ausztronauta Josh Cassada, NASA asztronauta Nicole Mann, japán asztronauta Koichi Wakata
photo_camera Balról jobbra: Anna Kikina, az orosz űrhajósnő, Josh Cassada, Nicole Mann, a két amerikai és háttal Koicsi Vakata, japán asztronauta. Fotó: JIM WATSON/AFP

A NASA és az Elon Musk-féle SpaceX cég közös küldetése négy fős legénységgel startolt a floridai Cape Canarevalból szerda délután. A Dragon Endurance típusú űrhajó fedélzetén két amerikai, egy japán és egy orosz űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az Egyesült Államokból. A novoszibirszki születésű, 38 éves Anna Kikina húsz év után az első orosz űrhajós, aki az Egyesült Államokból repült a világűrbe.

A NASA az orosz–ukrán háború ellenére is folytatja az együttműködést az orosz Roszkoszmosszal.

A repülés a múlt héten Florida államot sújtó Ian hurrikán miatt késett. A négytagú legénység ma este éri el az ISS-t, és 2023 márciusában tér vissza a Földre. Az ISS-t részben azért is hozták létre, hogy javítsák az orosz-amerikai kapcsolatokat a Szovjetunió összeomlása után. A viszony megromlása óta viszont Moszkva bejelentette, hogy ismét saját űrállomást épít, de 2024-ig még használja az ISS-t. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.