Azt hitte, csak Jézus dönti meg a rekordját, de aztán jött Haaland

foci
2022 október 07., 17:51

A 21. század nem kényeztet el minket, Everton-szurkolókat, egy vigaszunk azonban volt eddig: az életben soha, de soha senki nem dönti meg legendás játékosunk, Dixie Dean 1927-28-as rekordját, amikor 60 góllal lett gólkirály. Ez olyan bődületes mennyiség, amit csak egyszer tudtak megközelíteni, ha egyáltalán Tom Waring (Aston Villa) 49 gólját annak lehet nevezni 1930-31-ből. Összehasonlításul: a gólirályi cím védője a dél-koreai Szon Hungmin (Tottenham) 23 góllal, ami az elmúlt évtizedek termését elnézve se nem sok, se nem kevés.

Egyre gyakrabban hangzik el az utóbbi napokban az 1980-ban meghalt Dixie Dean neve, és nevezetes, nem túl szerény mondása arról, képes lesz-e valaki túlszárnyalni a hatvan gólját. "Szerintem lesz ilyen, de csak egy ember képes rá. Tudják, az a vízen járó fickó, ő az egyetlen" - mondta.

És tessék, most megjött valaki, akiről lassan elhisszük, hogy képes a vízen járni. A Dortmundtól a nyáron a Manchester Citybe igazolt Erling Haaland nyolc Premier League-forduló után 14 gólnál jár.

Haaland a Manchester United elleni meccsen 2022. október 2-án
photo_camera Haaland a Manchester United elleni meccsen október 2-án Fotó: LINDSEY PARNABY/AFP

Ha összevetjük a 22 éves Haaland és a 60 gólos szezonjában 20-21 éves Dean első nyolc forduló utáni teljesítményét, akkor Haaland vezet 14-12-re.

Dean góljai: 1+1+1+2+1+2+2+2=12

Haaland góljai: 2+0+1+3+3+1+1+3=14

Haalandnak ennyi idő alatt már becsúszott egy gól nélküli meccse, Deannek majd a kilencedik, Liverpool elleni lesz az. Haaland viszont már túl van három mesterhármason, Deannek majd a tizedik meccsen jön el ez a pillanat, igaz, akkor mindjárt ötöt lő a Manchester Unitednek. (Haaland a Southampton és a Liverpool ellen játssza következő két bajnokiját.)

A csúcsdöntésben Haaland dolgát több tényező nehezítheti.

  • A mostani Premier League-ben 38 forduló van, az 1927-28-as futball ligában még 42 meccse volt a csapatoknak. (Az más kérdés, hogy Dean csak 39 meccsen lépett pályára, akkoriban nem volt ugyanis válogatott szünet.)
  • A Bajnokok Ligája csoportkörében még nincs nagy szükség Haalandra, a jóval fontosabb kieséses szakaszában viszont simán lehet, hogy Guardiola pont a gyöngébb ellenfelekkel vívott bajnoki meccseken pihenteti.
  • Egyre többször sérült, az előző, dortmundi szezonjában három részletben 16 meccsről hiányzott.

Ha viszont Haaland ilyen ütemben termeli a dolgokat (ki venné a bátorságot azt mondani, hogy ez kizárt?), akkor 66-67 góllal fejezné a szezont, ami ahhoz lenne fogható, amikor először járt ember a Holdon. Haalandnak kedvezhet az is, hogy a világbajnoki szünet alatt feltöltődhet, miközben a Premier League egy sor védője Katarban strapálja magát.

A topbajnokságokban Dean 60 gólja nemlétező kategóriának számít

  • A La Ligában Lionel Messi rekordja 50, Cristiano Ronaldóé 48 gól.
  • A Bundesligában Gerd Müller 40 gólos rekordját döntötte meg 2020-21-ben Robert Lewandowski 41 góllal.
  • A Serie A-ban 36 gólnál senki nem jutott tovább, legutóbb 2019-20-ban Ciro Immobile.
  • Nem topliga, de ki tudja, 1945-46-ban talán még annak számított: az NB I.-ben Deák Ferenc a Szentlőrinci AC színeiben ebben a szezonban 66 gólt szerzett, ami talán abszolút európai rekord.

És mi lett a csúcstartó Dixie Deannel? Az Evertonban töltött 12 szezonja alatt 383 gólt szerzett, ez bődületes mennyiség, a második helyen a 159 gólos Graeme Sharp áll a nyolcvanas évekből. A válogatottban csupán 16 meccs jutott neki, ezeken 18 gólt szerzett. A szabadkőműves Dean a pályafutása befejezése után egy chesteri pubot vezetett. Hetvenhárom éves korában egy Everton-Liverpool derbin érte a halál.

Dixie Dean és a liverpooli házfalak
photo_camera Dixie Dean és a liverpooli házfalak Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.