Biden szerint 60 éve nem volt ilyen közel a világ a nukleáris katasztrófához

külföld
október 7., 4:30
comments 21

Joe Biden figyelmeztette a világot, hogy „Armageddonnal” néz szembe, ha Vlagyimir Putyin taktikai atomfegyverrel próbálja megnyerni az ukrajnai háborút. Az amerikai elnök az eddigi legszókimondóbb megjegyzéseit az atomháború fenyegetésével kapcsolatban egy New York-i demokrata párti adománygyűjtésen tette, mondván, hatvan éve nem volt közelebb a világ egy nukleáris katasztrófához - írta a Guardian.

Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem néztünk szembe az Armageddon lehetőségével – mondta Biden.

Az amerikai elnök szerint Putyin nem viccel, amikor taktikai nukleáris fegyverek vagy biológiai és vegyi fegyverek lehetséges alkalmazásáról beszél, mert a hadserege jelentősen alulteljesít.

photo_camera Fotó: NATHAN POSNER/Anadolu Agency via AFP

Ha Oroszország nukleáris fegyvert használna, akkor az dilemma elé állítaná az Egyesült Államokat és szövetségeseit. A legtöbb szakértő és volt tisztviselő azt jósolja, hogy ha Washington katonailag visszavág, az valószínűleg hagyományos fegyverekkel történne, hogy elkerüljék a gyors nukleáris háborúig tartó eszkalációt. Biden azonban csütörtök este kijelentette: „Nem hiszem, hogy létezik olyan forgatókönyv, hogy csak úgy felhasználunk egy taktikai nukleáris fegyvert, és nem érjük el az Armageddont.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint pedig ha Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyvert használ, akkor hiába bújik el egy atombunkerben, nem tudja megmenteni a saját életét sem.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt