Több százan tiltakoztak a III. Borisz bolgár cárról elnevezett klub ellen Észak-Macedóniában

külföld
2022 október 07., 16:46
comments 3

„Fasiszták, gyilkosok” - skandálták több százan az észak-macedóniai Ohridban, ahol azért gyűltek össze, hogy tüntessenek a III. Borisz bolgár cárról elnevezett klub ellen.

photo_camera Feszült hangulat a tüntetők és a rendőrök között. Fotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

III. Borisz bolgár cár volt az, aki szövetségre lépett a náci Németországgal, cserébe pedig megkapta Hitlertől Észak-Macedónia jelentős részét. Bár nem küldött katonákat a háborúba, Borisz alatt vezették be a nürnbergi zsidótörvények bolgár megfelelőjét, uralma alatt több ezer zsidót deportáltak koncentrációs táborokba.

III. Borisz cár és Adolf Hitler
photo_camera III. Borisz cár és Adolf Hitler Fotó: By Heinrich Hoffmann

A rendőrség próbálta elállni a „Nem tárgyalunk fasisztákkal” táblákat lóbáló tüntetők útját a megnyitó alatt. Többen tojással dobálták az épületet. A klub tagjai válaszképp egy nagy III. Borisz zászlót lógattak az ablakból. Az országban ez a második eset, hogy hasonló klub nyílik. Áprilisban az Ivan Mihalov náci kollaboránsról elnevezett klub megnyitóján tüntetők megtámadták az épületet, és meggyújtották az ajtaját.

A téma azért is érzékeny, mert Észak-Macedónia EU-csatlakozási kísérleteit Bulgária három éve blokkolja, amiért a macedónok nem hajlandók átírni a második világháború alatti „bolgár megszállást” „bolgár adminisztrációra”. (BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.