Utoljára látható Gaspar Noé Vortex című kiváló filmje a hétvégén

KULTÚRA
2022 október 07., 18:03

Különleges filmet vetítenek október 9-én az Uránia moziban a CINEMA NICHE vetítéssorozat keretében. Gaspar Noé legújabb filmje, a Vortex egy idős házaspárról (Françoise Lebrun és Dario Argento) szól, akik párizsi lakásukban töltik a hétköznapjaikat. Ám ezeket nagyon megnehezíti a nő elhatalmasodó demenciája.

Javarészt osztott képernyőn követhetjük nyomon, ahogy külön-külön és együtt néznek szembe a mindennapi élet nehézségeivel. Mikor a kezdeti feledékenység után elkezdenek megjelenni a betegség egyre súlyosbodó tünetei, már a fiuk (Alex Lutz) sem tudja kezelni a szellemi és fizikai leépülés okozta gyötrelmeket.

Az egyaránt lenyűgöző és szívszorító film megható és rendkívül erőteljes tanulmány a magányról és a szeretetről.„Készítettem már olyan filmeket, amik megijesztik az embert, olyanokat, amik felizgatnak vagy megnevettetnek. Most szerettem volna rendezni valamit, ami féktelenül megríkat. A könnyeknek tényleg van valami bódító hatásuk amint elhagyják a szempillát, ez teszi őket az egyik legmámorítóbb szerré, ami csak létezik." - mondta Noé a filmről.

A Toldi mozis telt házas vetítés után vasárnap másodszor és egyben utoljára látható a Vortex a magyar mozikban.

Gaspar Noé 2002-ben, illetve 2009-ben a Visszafordíthatatlan és az Enter the Void című filmjeivel szerepelt a cannes-i versenyprogramban, míg az utóbbi években a Szerelem (2015), az Eksztázis (2018) és a Lux Æterna (2019) című munkáival vált az egyik legformabontóbb alkotóvá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.