Bizonyítékok kerültek elő arról, hogy a mexikói hadsereg fegyvereket adott el a drogkartelleknek

külföld
2022 október 11., 19:49

A mexikói hadsereg tagjai kézigránátokat és egyéb taktikai eszközöket adtak át a drogratellek tagjainak - derült ki azokból a most nyilvánosságra hozott dokumentumokból, amiket a Guacamaya nevű csoport szerzett meg, miután feltörték a védelmi minisztérium biztonsági rendszerét. Több mint négymillió bizalmas dolumentumot, főleg e-maileket szivárogtattak ki a kormány belső csatornáiról.

Az egyik dokumentum szerint egy magas rangú tiszt adott el fegyvereket egy bűnszervezetnek az egyik mexikóvárosi bázis közelében. 2019 végén 70 kézigránátot ajánlott fel egy kartelltagnak nagyjából 1300 dollár/darab áron. A drogkartell megerősítette a fizetést nyolc gránátért, amiketa Mexikó állambeli Atlacomulcóban adtak át. De arról is vannak levelek, hogy taktikai eszközöket (például golyóálló mellényeket vagy éjjellátó távcsöveket), valamint a rivális bandák és kormánytisztviselők tartózkodási helyéről szóló információkat adtak át.

Ugyanakkor Andrés Manuel López Obrador elnök igyekezett nem nagy jelentőséget tulajdonítani a több millió kiszivárgott dokumentumnek. Szerinte a nyilvánosságra kerül információk közül a legfontosabb, hogy koszorúérgörcstől szenved, ami akár szívrohamhoz is vezethet. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.