Jelen: máris repedezik az egyetemi modellváltás

oktatás
2022 október 11., 08:54
comments 12

Egy éve jelentette be a kormány, hogy megállapodott a modellváltó, alapítványi formában működő egyetemekkel, "biztos és kiszámítható finanszírozási rendszer jön létre, amely 25 éves keret-megállapodásokon és 6 éves közfeladat-finanszírozási szerződéseken alapul". Az egyetemek az alku keretében belementek, hogy a stabil finanszírozásért cserébe lényegében lemondanak korábbi autonómiájukról, a gazdálkodásukért felelős alapítványaik kuratóriumaiba a kormány delegálja a tagok többségét.

Egy év után ez a modell kezd most repedezni. A Jelen felsőoktatási körökből származó értesülései szerint a modellváltó egyetemek alapítványainak kuratóriumai egyszerre és egyöntetűen úgy döntöttek, hogy lemondanak a nekik járó alaptámogatás 4 százalékáról, összesen mintegy 13 milliárd forintról. A lap forrásai szerint a megszorításra a “háborús infláció” elleni küzdelem segítése és a rezsiharc jegyében tettek önkéntes felajánlást.

A Jelen szerint hivatalosan "átütemezésről" van szó, vagyis az ígéret szerint az egyetemek egyszer visszakaphatják majd az összeget. Mivel a finanszírozási szerződések 2023-tól inflációkövető támogatásról szólnak, a kérdés most az, hogy ennek a pontnak az épp 20 százalék feletti infláció mellett sikerül-e érvényt szerezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.