Moszkva kezd kifogyni a lőszerből

háború
2022 október 11., 07:08

Az éjszaka részleteket közölt a BBC a brit elektronikai hírszerzés, a GCHQ főnökének mai beszédéből. Jeremy Fleming elsősorban Kínával foglalkozik, de kitér az orosz-ukrán háborúra is. Fő megállapítása az, hogy a megszálló orosz csapatok "kimerültek", Ukrajna átvette a kezdeményezést. A fontosabb kijelentések:

  • Hiába lőtték tegnap rakétákkal az ukrán városokat, Moszkva kezd kifogyni az ellátmányból, beleértve a lőszereket is, és ezt már a helyszínen lévő parancsnokaik is tudják.
  • Putyin elszigetelődött, stratégiai döntései elhibázottak, a tartalékosok mozgósítása a kétségbeesés jele.
photo_camera Lőszerek egy megsemmisített orosz lőszerraktár helyén a felszabadított Izjumban, 2022. szeptember 30-án. Fotó: MAXYM MARUSENKO/NurPhoto via AFP
  • A kínai technológia importálásával a rejtett költségek miatt a "klienskormányok" elzálogosítják országuk jövőjét.
  • Ebbe a technológiai körbe tartoznak a fokozott kormányzati megfigyelést lehetővé új internetes szabványok, a kínai digitális pénz, melynek használatával megkerülhetők az Oroszországra kivetettekhez hasonló szankciók, és a kínai műholdrendszer, ami a félelmek szerint akár egyes emberek megfigyelésére is alkalmas.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.