Svájci tudósok rájöttek, hogy több víz = több béka

ÁLLAT
2022 október 11., 05:23
comments 1

Sikerült nemcsak szimplán megállítani a veszélyeztetett békák, varangyok és gőtefélék számának csökkenését, hanem növelni a populációt. Ehhez pedig csak annyi kellett, hogy pár száz új tavat – nagyobb pocsolyányi méretűeket – ássanak, ahol aztán „felrobbant” a levelibéka-populáció.

Most azt remélik, hogy miután „a tóépítés egyszerű és hatékony”, ezzel a módszerrel világszerte megmenthetik a békákat. A kétéltűek száma ugyanis világszerte jelentősen csökken, leginkább élőhelyeik elvesztése, vagyis az urbanizáció miatt, de közrejátszanak a betegségek és az invazív fajok is.

A tavakat persze nem most, pár hónap alatt ásták. Svájc északi részén, Aargau kantonban állami hatóságok, nonprofit szervezetek, magán-földtulajdonosok és több száz önkéntes dolgozott húsz éven át azon, hogy 422 tavat telepítsenek. Ennek köszönhetően nyolc veszélyeztetett fajból több mint a fele növelni, közel a harmada pedig stabilizálni tudta populációját. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.