A holland miniszterelnök szerint Románia akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha szerkezetileg erősebb jogállammá válik

külföld
2022 október 12., 19:29

Románia akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha ennek valamennyi feltételét teljesíti - jelentette ki szerdán, romániai látogatása során Mark Rutte holland miniszterelnök, aki Klaus Iohannis román elnökkel és Nicolae Ciuca miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket.

Rutte újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Hollandia nem ellenzi elvből Románia schengeni övezethez való csatlakozását, de Bukarestnek valamennyi feltételt teljesítenie kell. Elismerte, hogy Románia sok lépést tett a jó irányba, "de szerkezetileg egy erősebb jogállammá kell válnia".

Mark Rutter 2020. december 22-én Hágában.
photo_camera Fotó: Bart Maat/ANP via AFP

Iohannis szerint még sok munkára van szükség ahhoz, hogy mindenki számára biztonságos schengeni övezetet alakítsanak ki. A román elnök úgy vélte, hogy a technikai feltételek mellett a politikaiakat is teljesíteni kell, hiszen a végső szó az uniós belügyminisztereké lesz, akiknek konszenzussal kell dönteniük.

Románia már 2011 óta szeretne a schengeni övezet tagjává válni, egyebek mellett ezt Hollandia vétója akadályozta meg eddig. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.