Menekülttáborokban élő gyerekek adományait sápolja a TikTok

menekültek
2022 október 12., 11:07
comments 11

A TikTok egyik új trendje, hogy szíriai menekülttáborokban élő emberek – főként gyerekek – könyörögnek adományokért hosszú órákon át tartó live streamekben. Ha ez önmagában nem lenne elég nyomasztó, a BBC oknyomozása kiderítette, a nekik küldött pénzösszegek 70 százalékát zsebreteszi a kínai cég, és a maradékból is csippentenek maguknak a táborokban embereket felhajtó „ügynökök”.

Az év elején jelentek meg az első olyan élő közvetítések, amelyekben szír emberek a menekülttáborokban tört angolsággal néhány szót ismételgetnek. „Kérjük, lájkoljátok, kérjük, osszátok meg, kérjük, ajándékozzátok" – mindössze ennyit mondanak ezekben a videókban. A jelenségre felfigyelő BBC riportere kiderítette, hogy amolyan „TikTok-ügynökök járják ezeket a táborokat, és ők osztják ki az élőzéshez szükséges eszközöket az ott lakóknak. Hasonló ügynököket világszerte foglalkoztat a kínai vállalat azért, hogy mindig megfelelő számú influenszer vonzza a felhasználókat az app használatára.

TikTokozó szír gyerekek a menekülttáborban.
photo_camera TikTokozó szír gyerekek a menekülttáborban. Forrás: BBC

Az újságíró azt is megtudta, hogy általában Nagy-Britanniából származó SIM-kártyákat használnak az eszközökben, hiszen a TikTok algoritmusa így az ott készült tartalmakat nagyobb eséllyel pörgeti a brit közösségekben, amelyek előszeretettel adományoznak.

A cikk bemutat egy családot, Mona Ali Al-Karimot és hat lányát. Mona férje meghalt egy légitámadásban. Azóta így keresik a pénzt, hogy a gyerekek a fent felsorolt néhány angol szót ismételgetik és pénzért könyörögnek. Így van valamennyi lehetősége arra, hogy kezelje egyik lányát, aki elvesztette a látását.

Az adományozók nem közvetlen utalásokkal támogathatják őket, hanem különböző virtuális termékek vásárlásával a néhány centbe kerülő digitális rózsától az ötszáz dolláros oroszlánig. A BBC öt hónapon keresztül követett 30 TikTok-fiókot, amelyek élőben közvetítettek a szíriai menekülttáborokból, és egy algoritmus segítségével kimutatta, hogy a nézők gyakran óránként akár ezer dollár értékű digitális ajándékokat adományoztak az egyes fiókoknak. A családok arról számoltak be, hogy ehhez képest ők ennek a pénznek a töredékét kapják. A TikTok nem volt hajlandó elárulni, mi alapján utalnak a felhasználóknak, így az újságírók maguk próbáltak pontos adatokhoz jutni.

photo_camera Fotó: SAJJAD HUSSAIN/AFP

Egy szír riporter felvette a kapcsolatot az egyik „TikTok-ügynökkel, mondván, hogy a táborokban él. Szerezett egy fiókot, végül elindított egy élő adást, míg a BBC londoni munkatársai egy másik fiókról 106 dollár értékű ajándékot küldtek neki a TikTokon keresztül.

A livestream végén a szíriai tesztszámla egyenlege mindössze 33 dollár volt. A TikTok az ajándékok értékének 69%-át tartotta meg. Ez az összeg a készpénzfelvétel díjával tovább csökkent nagyjából 30 dollárra, ebből pedig az „ügynöknek” is fizetni kellett, míg végül a szír riporternél 19 dollár maradt.Ugyanez a közvetítő elmondta az újságírónak, hogy korábban állattartással foglalkozott, de eladta minden jószágát, hogy abból telefonokat, SIM-kártyákat és előfizetést vásároljon és a családokkal „dolgozhasson”. Azt mondta, ő egy Kínában működő ügynökségtől kap segítséget, akik közvetlen kapcsolatban vannak a TikTok központjával.

A BBC előbb az alkalmazáson belül jelentette a gyermekeket is felhasználó fiókokat, de ott azt írták, egyik esetben sem történt szabálysértés. Amikor aztán közvetlenül, immár újságíróként keresték meg a TikTokot, mindegyik felhasználót letiltották, és kiadtak egy közleményt, ami szerin mélységesen aggódnak a BBC által eljuttatott információk miatt, és azonnali és szigorú intézkedéseket tesznek.

A BBC a teljes riportot közzétette:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.