Közel egymilliárd dollár kártérítést kell fizetnie a szélsőjobboldali Alex Jonesnak

külföld
2022 október 13., 04:29
comments 9

965 millió dolláros kártérítést kell fizetnie Alex Jones összeesküvéselmélet-rajongónak, amiért azt állította, hogy 2012-es Sandy Hook-i iskolai mészárlás „teljes kamu", „gigantikus hoax", amit a fegyverellenes lobbi szervezett.

A rágalmazási pert az áldozatok hozzátartozói és egy FBI-ügynök indította. Szerintük a veszteségüket és traumájukat évekig tartó gyötrelemmé változtatta Jones azzal, hogy azt a hazugságot terjesztette, az ámokfutás csak átverés volt. Jonest augusztusban közel 50 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték, de korábban már rágalmazási perek sorozatát veszítette el, mert képtelen volt bármilyen bizonyítékkal alátámasztani elméletét.

Alex Jones megafonba beszél több ezer trumpista tüntető között
photo_camera Alex Jones megafonba beszél több ezer trumpista tüntető között Fotó: Stephanie Keith/Getty Images/AFP

2012. december 14-én az állig felfegyverezett, húszéves Adam Lanza 27 gyereket ölt meg a Connecticut állambeli Newtown város általános iskolájában.

Alex Jones népszerű rádióműsorában azt a mítoszt terjesztette, hogy az Egyesült Államok történetének leghalálosabb iskolai lövöldözése meg sem történt, és hogy a híradásokban látott gyászoló családok színészek voltak, akiket egy olyan összeesküvés részeként béreltek fel, amink célja, hogy elvegyék az emberek fegyvereit.

Az esküdtszék különböző összegeket ítélt meg az áldozatok hozzátartozóinak, akik azt vallották, hogy évekig fenyegették és zaklatták őket azok, akik elhitték a Jones műsorában elhangzott hazugságokat. Idegenek jelentek meg a családok otthonában, hogy felvegyék őket, és gyalázkodó megjegyzéseket is kaptak a közösségi médiában.

Jones nem volt ott a bíróságon, a műsorában viszont reagált az ítéletekre. „Mindent kitaláltak. Fergeteges” - mondta. „Szóval így néz ki egy kirakatper. Úgy értem, a baloldal teljesen elvesztette az irányítást.” (AP News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.