Törökország lehet az orosz gáz elosztási központja Európa felé

külföld
2022 október 13., 11:53
comments 1

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök a kazahsztáni Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencián találkozott egymással.

Putyin azt javasolta, hogy Törökországban legyen az Európába szállított orosz gáz elosztási központja. Szerinte ez a legbiztonságosabb útvonal, különösen azután, hogy rejtélyes körülmények között megsérült az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték.

Erdoğan és Putyin a kazahsztáni Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencián 2022. október 13-án.
photo_camera Erdoğan és Putyin a kazahsztáni Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencián Fotó: AFP

Erdoğan a gabonaszállításokról szóló nyári megállapodás megerősítése, az ukrán kikötőkből való szállítások folytatása mellett érvelt. Ha Oroszország és Ukrajna megállapodik, akkor a novemberben lejáró megállapodás meghosszabbítható. Putyin megjegyezte, hogy az ukrán gabonát kapó országok hálásak lehetnek a török segítségért.

A BBC kijevi elemzője szerint az orosz-ukrán háborúban közvetítőként fellépő Erdoğan a gabonamegállapodás és a fogolycsere után most tűzszünetet szeretne elérni. Azt azonban nem látni, hogyan lehetne erre Kijevet rávenni. Ukrajna célja, hogy visszaszerez minden, tehát 2022 februárja előtt az oroszok által elfoglalt területet is, és ebben a kijevi vezetést a közvélemény is támogatja. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.