Botrányosnak tartja Szijjártó moszkvai fellépését a cseh külügyminiszter

POLITIKA
2022 október 14., 04:37
comments 16

Egészen botrányosnak tartom, hogy Szijjártó Péter olyan konferenciára ment, ahol az Európai Unió szankciós listáján szereplő személyek is megjelentek” - mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter azután, hogy Szijjártó csütörtökön elment az Orosz Energiahétre, ahol a program szerint az orosz miniszterelnök-helyettessel és olyan orosz vállalatok vezetőivel (a Gazprom Neft, a Novatek és a VEB.RF) szerepelt együtt, akik mindnyájan szerepelnek különböző nyugati szankciós listákon.

Lipavsky véleménye most nem csak a V4-es együttműködés szempontjából számíthat, hiszen jelenleg Csehország viszi az EU soros elnökségét, december 31-ig ők vezetik az Európai Tanács üléseit, ahol a tagállamok kormányai egyeztetnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Jan Lipavsky, az Európai Tanács soros elnökségét ellátó Csehország külügyminisztere az európai uniós tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Jan Lipavsky, az Európai Tanács soros elnökségét ellátó Csehország külügyminisztere az európai uniós tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Fotó: Martin Divisek/MTI/MTVA

Magyarország véleményem szerint részben foglya az Oroszországi Föderációval fenntartott kapcsolatainak. Azt az elképzelést, hogy velük együtt atomerőművet épít, nem tartom reálisnak”

- szögezte le a cseh miniszter, akinek szavait a CTK hírügynökség idézte.

A V4-es együttműködésről Jan Lipavsky elmondta, hogy a visegrádi négyek országait vitaplatformnak lehet minősíteni, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia problémái a migrációval és az energiával hasonlóak.

Szerinte a V4 csoportját nem kellene konzervatív blokknak minősíteni, mert az a tény, hogy ezek az országok bizonyos regionális formátumban csoportosulnak, nem jelenti azt, hogy Csehország bármelyikük politikáját is átvenné.

Nem fogadom el, hogy a V4-et valamiféle konzervatív blokknak minősítsék, de elutasítom a kilépést vagy a csoport munkájának befejezését hangoztató véleményeket is.”

Lipavsky szerint a V4-es csoportnak jelenleg nincs semmiféle erős egységes álláspontja, mint volt 2015-ben, a migránsválság idején. Ugyanakkor nem utasítja el a V4-en belüli tárgyalásokat. (CTK /MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.