Az egyházak lakossági fogyasztónak számítanak, a földgáz-szerződés nélkül maradók pedig kéthavi menedéket kapnak

gazdaság
2022 október 15., 12:53
comments 17

November-decemberben átmeneti földgázellátásra jogosultak azok, akiknek október 1-től nincs érvényes szerződésük – írja a hvg.hu a közlönyben péntek este megjelent kormányrendelet alapján.

Ez a kedvezmény az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználókra vonatkozik, vagyis a lakosságon és a mikrovállalkozásokon kívül mindenkire.

Az érintetteknek október 18-ig kell ezt kérniük egy nyilatkozattal, a mintaszerződést a 15-i, szombati munkanap végéig teszi közzé az illetékes gázkereskedő. Akinek sikerült időben beküldeni a nyilatkozatot, annál nem lehet felfüggeszteni a szolgáltatást földgáz-kereskedelmi szerződés vagy rendszerhasználati szerződés hiánya miatt. Az nem derül ki, hogy az érintettek milyen áron kapják az átmeneti ellátást.

Péntek este egy másik rendelet is megjelent, miszerint az egyházak és szervezeteik, intézményeik akkor is a háztartásokra vonatkozó szabályok szerint vásárolhatnak földgázt, ha az épület nem kizárólag egyházi személyek lakásául szolgál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.