B-52-esek részvételével indul a NATO nukleáris hadgyakorlata Európában

külföld
2022 október 15., 05:34
comments 11

Pénteken közölte a NATO vezetése, hogy a terveknek megfelelően hétfőn kezdődik a nukleáris hadgyakorlatuk Európában, mely során 60 repülőgép segítségével fognak gyakorlatozni Belgium, az Északi-tenger és Nagy-Britannia fölött, azt gyakorolva, hogy szükség esetén hogyan tudnák bevetni az Európában tárolt amerikai atomfegyvereket, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: CHARLES FULTZ/AFP

A gyakorlaton éles bombákat nem használnak, és az atomtöltetek hordozására alkalmas vadászgépek, felderítő és üzemanyagtöltő repülőgépek vesznek részt rajta. A "Steadfast Noon" névre keresztelt hadgyakorlat rendszeres esemény a NATO életében, de az idei persze felfokozott jelentőséggel bír, már csak a felfokozott geopolitikai hangulat miatt is, hiszen az Ukrajna ellen indított orosz háború során Vlagyimir Putyin már atomfegyverek bevetésével is fenyegetőzött.

Az orosz hadsereg is szokott évente nukleáris hadgyakorlatot tartani, általában október végén.

A NATO szóvivője, Oana Lungescu közölte, hogy az október 30-áig tartó hadgyakorlat rutinszerű esemény, ami nem kapcsolódik egyetlen konkrét világpolitikai történéshez sem.

A hadgyakorlat otthona Belgium lesz idén, 14 ország vesz majd részt benne, és többek között amerikai B-52-es bombázók is csatlakoznak majd.

Kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is hangsúlyozta, hogy a hadgyakorlatra akkor is sor került volna, ha nincs ez a feszült nemzetközi helyzet, és szerinte épp erre hivatkozva lemondani a gyakorlatot hibás döntés lenne, mivel rossz jelzést küldene Moszkva felé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.