Kiterjesztette a kamatstopot a kormány

gazdaság
2022 október 15., 05:55
comments 3

Péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, mely értelmében a kamatstopot alkalmazni kell a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú hitelekre is, írja a Portfolio.

A 782/2021. (XII. 24.) Korm. rendelet szabályozza a tavaly bevezetett kamatstop részleteit, eddig a kormány ennek hatályát hosszabbította meg több alkalommal, most viszont új elem is került bele, mely kimondja:

„(5) Az e §-ban foglaltakat a lakáscélú állami támogatásnak minősülő, fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre, a fogyasztónak nyújtott lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre és 2022. november 1-től a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott nem kamattámogatott jelzáloghitelszerződésekre is alkalmazni kell.”

A rendelet szombattól már hatályos is, és kimondja azt is, amit a kormány már hetekkel ezelőtt bejelentett: hogy a kamatstop nem év végéig, hanem 2023. június 30-ig szól. Ezt akkor a Bankszövetség elég élesen bírálta.

A változtatás értelmében a kormány ezentúl a piaci kamatozású (nem kamattámogatott) 3 és 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitellel rendelkező adósoknak is támogatást kínál ezzel a módosítással. Rajtuk kívül vannak még a 10, 15 éves vagy a mindvégig fix kamatozású jelzáloghitelek, de őket nem érinti a mostani könnyítés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.