Legalább 40 áldozata van már a török bányarobbanásnak

külföld
2022 október 15., 10:28

Legkevesebb negyvenre nőtt az észak-törökországi Amasra város szénbányájában történt robbanás halálos áldozatainak száma szombaton, a mentők több tucatnyi, még mindig a föld alatt rekedt munkást próbálnak kimenteni.

Szulejmán Soylu belügyminiszter közölte, hogy 40 bányász halálát megerősítették. Tizenegyen megsérültek és kórházba kerültek, míg 58 másik bányásznak sikerült önállóan kijutnia a bányából, vagy sértetlenül kimentették őket. Egy bányász állapota még mindig nem tisztázott.

photo_camera Fotó: KAHRAMAN BEKCILI/Anadolu Agency via AFP

Korábban tizennégy, majd 25 halottról számoltak a hatóságok. A tárnában 110 bányász dolgozott a szerencsétlenség idején.

A robbanás helyi idő szerint pénteken 18:15-kor történt a fekete-tengeri városban lévő bányában - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren.
A mentőcsapatok több tucatnyi, 300 és 350 méter mélyen a tengerszint alatt rekedt munkás megmentésén dolgoznak.

Fatih Donmez török energiaügyi miniszter azt mondta, az első adatok azt mutatják, hogy sújtólégrobbanás történt. Hozzátette, hogy a mentési munka majdnem befejeződött.

Korábban arról számolt be, hogy még mindig tűz ég a bánya tárnájában, ahol több mint egy tucat bányász rekedt. A tűz elszigetelésén és lehűtésén továbbra is dolgoznak.

A török állami katasztrófavédelmi ügynökség, az Afad kezdetben azt állította a Twitteren, hogy egy hibás transzformátor okozta a robbanást, de később visszavonta állítását, és azt mondta, hogy "ismeretlen okból" metángáz gyulladt meg.
A török média által a bánya bejáratáról sugárzott felvételeken a csapdába esett bányászok családtagjai voltak láthatók, és hogy a katasztrófamentők oxigénnel látják el a bányából kimentett munkásokat, majd kórházba szállítják őket.

"Nem tudom, mi történt" - mondta az Anadolu hírügynökségnek egy bányász, akinek sikerült sértetlenül kijutnia a tárnából. "Hirtelen nagy nyomást éreztem, és nem láttam semmit" - tette hozzá.

Mivel a robbanás nem sokkal napnyugta előtt történt, a mentést a sötétség lassította.
"A dolgozók közel felét sikerült evakuálni. A legtöbbjük jól van, de vannak súlyos sérültek is" - mondta Recai Cakir, Amasra polgármestere a török NTV magáncsatornának.

A helyi kormányzó szerint egy több mint 70 fős csapatnak sikerült elérnie az akna egy olyan pontját, amely mintegy 250 méterrel a felszín alatt van. Egyelőre nem volt világos, hogy a mentők közelebb tudnak-e jutni a csapdába esett munkásokhoz.
Recep Tayyip Erdogan török elnököt szombaton Amasrába várták. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt