Lejárató anyagot csinált a Hír Tv az utcára tett nyugdíjasról, a kódexkutató Kovács Zsuzsáról

lakhatás
2022 október 16., 15:11
comments 27

Kétperces hírblokkban ment neki a kormányközeli Hír Tv a múlt héten hajléktalanszállóra küldött nyugdíjas kódexkutatónak, Kovács Zsuzsának.

A riportban elismétlik az önkormányzat érvelését. Bár a Hír Tv azt állítja, Zsuzsával „a lakók szerint több probléma is akadt”, egy embert sem sikerült megszólaltatniuk a házból. Jámbor András ellenzéki parlamenti képviselő fb-posztjában azt írta, ő beszélt az ott lakókkal, és nem volt bajuk Zsuzsával.

„A nőt a szocialista vezetésű XIII. kerületből is elzavarták” – mondták a Hír Tv-n, mintha a kerületi vezetés távolította volna el, holott Zsuzsát akkor a főbérlője rakta ki. A tíz évvel ezelőtti lakóhelyéről egy embert, Zsuzsa felső szomszédját sikerült megszólaltatni, aki nem „tud részleteket”, annyit mondott, hogy „rendetlenség volt a lakásban”.

A Hír Tv homályos vágóképeken mutatja, hogy Zsuzsa V. kerületi lakásában is rendetlenség volt, ami inkább hasonlít egy felújítás előtti ingatlan állapotára. Helyszíni riportunk során nem találkoztunk a képeken látható szobával.

„Ha egy lépcsőn lemenni sem tudó nőnél rendetlenség van, talán meg kéne kérdezni, miért nem kapott házi segítségnyújtást az önkormányzattól, és nem kilakoltatni kell” – írta Jámbor András.

Zsuzsa lakása a 444 fotóin:

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

„Zsuzsa lakása” a Hír Tv képein:

photo_camera A 444 tapasztalatai szerint Kovács Zsuzsa lakásában nem volt ilyen szoba

A másik többször is elismételt állítás, hogy a baloldali, azaz ellenzéki vezetésű kerületekben magasabb a kilakoltatások száma, mint a fideszesek által vezetettekben. Itt a Magyar Nemzet grafikonjára hivatkoznak, amely Jámbor András szerint hazug és torzít.

„Valójában nem a kilakoltatások számát, hanem az elindított eljárások számát tartalmazza, csak minden kerületben más a szabályozás. Például a VIII. kerületben az ott lévő szám töredéke a valós kilakoltatás, mivel az eljárást megelőzően a családsegítő bevonásával próbálják rendezni az adós helyzetét, és elhelyezés nélkül nem raknak senkit az utcára” – írja Jámbor, aki szerint azért is nevetséges a grafikon, mert az önkormányzat csak önkormányzati lakásból tud kilakoltatni, amiből minden kerületben más számú van. „A valóság az, hogy a X. és a XVI. kerületben minden 20. bérlakásra jut egy elindított eljárás, míg az ellenzéki vezetésű VIII. és XIII. kerületben körülbelül csak minden 70. lakóra jut. Tehát a valóságban pont azt jelentik ezeknél a kerületeknél a számok, hogy a fideszes vezetésű önkormányzatok sokkal szigorúbbak az ott lakókkal.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.