18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Három nő Bucsából

háború
2022 október 17., 10:40

Nem sokkal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a Kijevhez közeli Bucsában az orosz katonák irtózatos mészárlást rendeztek. A helyi lakosokat elfogták, megkínozták, sokukat megölték, a nőket megerőszakolták. A bucsai mészárlás részleteiről egyre több részlet derül ki, de Putyin továbbra is tagadja az egészet. Annak ellenére is, hogy már az ott szolgáló katonák is beszámoltak az ott tomboló erőszakról.

A New York Times újságírói is tudósítottak a Bucsában történtekről, és most, több mint fél évvel később visszatértek, hogy elmeséljék három, a városban meggyilkolt nő történetét.

2022. április 2., Bucsa, Ukrajna. Civilek holttestei hevernek az utcákon mindenfelé néhány nappal az orosz erők kivonulása után.
photo_camera 2022. április 2., Bucsa, Ukrajna. Civilek holttestei hevernek az utcákon mindenfelé néhány nappal az orosz erők kivonulása után. Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Okszana

A 34 éves Okszana Szulima Bucsában nőtt fel, felnőtt élete nagy részét is ott töltötte, de néhány éve, válása után Kijevbe költözött ötéves fiával, mivel a szülei ott éltek. Februárban, alig 48 órával a háború kitörése előtt érkezett Bucsába, látogatóba ment a barátaihoz.

„Nagyon éles eszű gyerek volt” - mondta róla édesanyja, Larisza Szulima. Okszana egy franciaországi cserelátogatás során megtanult franciául, végül szociológiából diplomázott a kijevi National Aviation Universityn. Később az Infrastrukturális Minisztériumban dolgozott.

„Nagyon élénk volt” - tette hozzá az édesanyja. A nyarakat minden évben a krími tengerparton töltötte a lányával, egészen 2014-ig. Aztán Oroszország annektálta a félszigetet.

Az orosz csapatok március elejétől egyre jobban ellenőrzésük alá vonták a várost. Házkutatásokat tartottak, embereket fogtak el és gyilkoltak meg. Elkezdődött a pokoli mészárlás, melynek során az orosz katonák minden bizonnyal háborús bűnöket követtek el.

Okszanát barátai utoljára március 10-én látták Bucsa népszerű találkozóhelyén, a Sevcsenko téren. Március 15-én édesanyja Facebookon posztolt arról, hogy aggódik lányáért, aki egyébként is mentális problémákkal küzdött, a háború kitörése pedig csak súlyosbíthatott állapotán. Anyja azt kérte, aki tud lánya hol- és hogylétéről, hívja fel.

Anna

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.