18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

„Anyu, nem láttunk egyetlen fasisztát sem”

háború
2022 szeptember 29., 17:16

Az orosz invázió első heteiben az ukrán titkosszolgálat több ezer telefonhívást rögzített Kijev környékén. Orosz katonák hívták az otthoniakat, szüleiket, feleségüket. Természetesen tilos lett volna civil telefont használniuk a fronton, de az elég fegyelmezetlen és szétesett csapatok ezt az előírást is gyakran megszegték. A felvételeket (vagy azok egy részét) az ukránok átadták a New York Timesnak. A lap két hónapig dolgozta föl az anyagot, azonosította a katonákat, hitelesítette a hívásokat. Utóbbiakat úgy érték el, hogy az elmesélt történeteket összevetették a nyilvánosan elérhető információkkal, illetve az elhangzó nevek alapján megtaláltak szereplőket a közösségi oldalakon. A Times oldalán meg is hallgathatók a hívások részletei, de a katonáknak csak a keresztnevét közlik, vagy azt sem – érthető okokból.

„Nem tudjuk bevenni Kijevet”

Bucsai látkép 2022. április 4-én.
photo_camera Bucsai látkép 2022. április 4-én. Fotó: WOLFGANG SCHWAN/Anadolu Agency via AFP

A beszélgetéseket a Nemzeti Gárda 656. ezrede, a 237. és a 331. légideszant ezred és más egységek katonái folytatták le, miközben az orosz hadsereg rémtetteinek egyik fő helyszíne, Bucsa körül állomásoztak az ukrajnai háború első heteiben.

Az első bejátszott hívások arról tudósítják az otthoniakat, hogy az orosz kormány hazudik, ez nem különleges művelet, hanem háború, amelyikben az orosz hadsereg kifejezetten rosszul áll. „Nem tudjuk bevenni Kijevet. Csak falvakat foglalunk el, és kész” – mondja Alekszander.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.